Thursday, July 15, 2010

Holiday at A Famosa Resort

Salam suma.
Kali ni aku nk share story masa bercuti di A Famosa Resort bbrp mggu yg lalu.
Wpon agk lewat utk aku ceritakan tp ok jgk dr xder kan. Hehehe.
02 July 2010, Jmt pg aku btlk ke kg lbh kurg kul 8.30 pg.
Kbtln mmg blk nk jenguk mak yg lom brp cht.
Tp sblm tu aku ader janji dgn kwn lama aku masa di kolej dlu, Fizah namanya.
Lama sgt xjmp dia, rindu rasanya!
Lbh kurg kul 11.30 pg aku tggu dia di Mydin Ayer Keroh.
Dan Fizah dtg bsma suami & anaknya.
Last jmp anaknya masa dlm pantang, bila jmp Darwisy dh pon dkt 2 thn.
Lama sguh xjmp rupanya.
Kami mkn di Radix Fried Chicken (RFC).
Mmg dh lama aku nk mkn di RFC.
Aku sgkakan hrgnya mhl drp KFC, rupanya2 agk murah jgk!
Set snack plate yg sama spt di KFC baru bhrga RM7.60 shj.
Rasanya pon lbh kurg KFC jer. Aku suka.
Kami berbual xlama. Kbtln ari Jmt, jd masa agk terhad.
Suami aku kjr masa solat Jmt.
Jadinya kami duduk berbual lbh kurg sejam stgh jer.
Dptlah amin gmbr sama2 gak wat kngn kan.
Lbh kurg kul 1 ptg aku btlk blk ke umah mak mertuaku.
Mlm tu aku ngan somi plan nk ke Banda Hilir g Jonker Street.
Tp ujan lbt lak, xpat la g.
Jadinya somi aku & kakak ipar aku wat kptsn utk main badminton ajer!
Mmm, aku, adik iparku Ella, mak mertuaku & Najla jd penonton setia somiku & adik beradik lain main badminton.
Blk tu kami suma mkn beramai2. Kbtln ader bola, pnuh restoran!
Najla sian, nk mkn otak2 xpat. Khbsn stok!
Ari Sbt, 03 July tgahari aku bwk mak g umah kak ipar di Ayer Keroh.
Angkut suma mknn yg mak msk ke sana & lunch di sana!
Amboi Kak Ita, xyah msk eh. Tggl mkn ajer. Hehehe.
Lbh kurg kul 2 ptg aku btlk ke A Famosa Resort.
Sbnrnya cek in kul 4.30 ptg, tp disebabkn ader show kul 2.15 ptg kami btlk awl.
Tp smpi sana ttp x smpt tgk Wild Wild West Show @ Animal World.

 
Kbtln kami dpt cek in awl dlm kul 2.45 ptg.
Atas ni hotelnya, mmg selesa!
Bsr pon bsr, katil siap ader dua!
So mlm aku tdo berdua ngan Najla, somiku tdo sekatil sorg.
Mmg selesa & lapang!

 
Siap ader desk utk wat krj2 pjbt or nk online pon leh.
Kire lgkp gak lah bilik nih!


Xpat masuk Animal World jadinya somiku ckp g mandi2 di Water World jer.
Puas la gak anak dara kami main air.
Tp aku ngan somi x berani main permainan yg adventure! Hehehe.
Yg kt blkg tuh, mmg aku takot!!!! Hahaha.

Sukanya Najla main air ngan Abi dia!
Dlm kul 5 ptg kami blk ke hotel. Rehat2 & jgk tertdo!
Najla pon mengantuk tp xmau tdo.
 

Dlm kul 6.30 ptg kami btlk ke Cowboy Town dgn menapak saje.
Kbtln Cowboy Town agk dkt dgn hotel berbanding dgn Water World yg agk jauh.
Olhkrn show lom mula aku ngan somi jln2 dlm Cowboy Town dlu.
Show 8.30 mlm. Jadinya sempat la melayan Najla main2 dlm Cowboy Town.
Gmbr di atas Najla tgk tarian samba, luar dari pintu masuk Cowboy Town.
Masuk jer terus amik gmbr siap somi pgg senapang, aku pistol & Najla pkai topi cowboy tmasuk aku & somi.
Lawa gmbr tuh, Abi beli dgn hrg RM18.00.

Pusing2 dlm bazar, mhl2 brg dia.
Tshirt yg bese RM10 pon leh jd RM40!
Aku beli jajan2 ngan air jer dkt RM20.


Najla pnt Abi dukung. Lama lg nk kul 8 mln nih.

Ni dh Maghrib.
Sgt meriah suasana mlm. Sgt indah!


Indian Show dh mula.
Mmg best!
Sblm tu ader sesi bg gajah mkn.
Aku duduk dpn skali.
Bila gajah dtg dkt aku nyorok blkh somi.
Ngeri aku.



Aku fkr xder org, tp ramai rupanya yg dtg ke Cowboy Town nih.
Pelancong dari Arab lbh kurg 50%.
Najla masa ni tdo aku ngan somi kejut bgn tgk show.
Ujan gerimis masa nih tp rugi lak klu blk.
Tu yg Najla pakai cap Abi.
Ader perarakan jgk. Mmg happening!
Aku & somi sgt terhibur!
Last skali ader pertunjukan bunga api. Cantik.
Kalau sesape nk g A Famosa, aku syorkan jgn ktggln g Cowboy Town!

Ahad 4 July pg cek out kul 10 pg. Awl sketla cek out coz nk terus ke Animal World.
Ni Abi ngan Najla khuyuk tgk Elephant Show.

 
Pandai gajah main bola jaring.
Gajah main bola, joget, naik beskal & mcm2 lg.
Best jgk.


Hbs Elephant Show kami terus Q utk naik truck masuk ke Animal Safari.
Suspen gajk truck berpagar keliling!
Siap kunci dari luar lg.
Ni harimau betol2 kt sblh kami masa truck benti jap utk kami amik gmbr.
Puas gak dpt tgk zirafah, beruang, singa dkt jer kt sblh.
Kami lak yg dlm kurungan, binatang2 dilepaskan. Hehehe.


Kua Safari kami masuk Chicken Farm.
Dptla msuk tmpt anak ayam nih.
Ngerinya nk bg mkn.
Mula takot tp aku beranikan diri gak.
Eee, geli sgt! Skali jer aku bg pastu aku tabur suma mknn yg somi aku beli tuh atas ayam2 tuh. Hahaha. Penakot aku nih.
Najla pon takot gak tp dia berani mencuba.


Kul 12 tgh ader Bird Show & Multi Animal Show.
Pon best gak.
Pelik gak binatang2 suma pandai2.
Burung2 pon pandai gak, dgr kata.

 
Hbs show tuh kami g naik ferry ke Monkey Island.
Ferry yg unik.
Tp kt sana bese jer xbrp sonok sgt.
Ni Abi ngan Najla pusing2 kt Monkey Island, xbyk pon monyet.
Sementara tggu show Wild Wild West mula, aku ngan somi Q lg skali masuk ke Safari.
Nak tggu 2.15 ptg lama lg per lg masuk la safari layan binatang2 yg dilepaskan.


Ni show Wild Wild West yg agk best.
Rasa cam tgk teater lak.
mmg terhiburlah.
tp masa ni ujab sgt lebat, jd suara2 pelakon xclear sgt.
Hbs show kami pon btlk blk.
Mmg best pglmn bercuti kali ni.
Ader rzki rasa cam nk g lg....
Insyaallah.
Trm ksh buat suamiku Emi krn membawa aku & anak bercuti.
Plan ni suma somi yg uruskn, dari hal booking sampaila hal pakej yg diambil.
Aku ngikut saje.
Trm ksh Abi, lenkali leh g lg. Hehehe.

No comments:

Post a Comment

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails