Tuesday, March 23, 2010

Hari Lahir Bonda

21 Mac 2010, bertempat di Aroma Ikan Bakar, Jeram, Selangor, aku & family sambut besday mak & adik ipar bersama2. Rasa cepatnya masa berlalu. Emak tersayang dah pon berusia 48 tahun. Adik iparku, Nazri lak sambut besday yg ke 29 tahun. Aku muda sketla dari Nazri. Hehehe. Kat bwh ni beberapa kpg gambar yg aku upload masa majlis berlangsung. Byk2 pon watper kan. Huhuhu. Tapi masa ni adik bongsu xder, dia kt UDM T'ganu. Nganga jela eh!!!!
 
Aku nagn somi nyibuk semangkuk lak nk bergambar. Harus gitu!!!!!

Ni lah adik ipar aku. Najla sibuk aje time org nk ptg kek!

Mak ku tersayang. Kek ni sponsored by Emi! Hehehe. Kek lasminit. Yg nk xdpt, kedai lak tutup. Ni jela yg ader. Bole la dari xder!

Ha, ni lah lauk yg plg aku suka bila mkn kt Sini! Udang msk pedas dia mmg kelas! Aku try gak wat xjadik pon!

Masa mkn. Kazenku Ayu, makcik & pakcik pon ader. Tggu dorg ni lmbt. Hehehe. Membuang dulu yea. Kantoi!!!!
 
Semoga mak dipanjangkan umur, murah rezeki & dirahmati Allah. Begitu juga utk adik iparku. Yg pastinya mmg bestlah. Kenyang giler mkn. Selamat hari lahir mak.........

Friday, March 19, 2010

Balik kampung

12 Mac 2010, kul 6.30 ptg aku, somi & anak bertolak blk Jasin, Melaka.
Saja suka2 blk.
Dh lm xblk.
Kenduri arwah ayah 14 Feb pon xpat blk.
Kbtln kazen tunang.
Igtkan skali nk ziarah Mak Teh Najla br pas operate!
Rupa2nta dia leh g merayap ke Pantai Timur. Hehehe.
Xper, kwn dia kawen.
Xpyh lawatla! Tentu dh cht. Kalau x xderla merayap jauh camtu!
Hehehe. Jgn mrh Ja eh.....

Masa kt kg, bosan sgt. Kbtln Kak Long Nizah sms, gtau Sabtu kul 11 kompang sominya ader wat persembahan. Pg Sabtu aku, somi, adik ipar ngan Najla plan nk g tgklah. Tp sblm tu sempat htr mak g umah Pak Ngah. Ader kenduri doa selamat. Sepupu somi, Nana nk g umrah...
Lehkan htr mak jer ktorg merayap g Jusco. Hehehe. Bkn nk tolong msk ker per!!!!!! Kuang3..


Sampai Jusco Bandaraya Melaka dh kul 11 lbh.
Sebbek dorg lum wat persembahan.
Rupanya utk perasmian pembukaan Watson...
Anak buah aku, Arnidia smgt sguh main!
Cayalah!!!!!!
Sblm mula, aku sempat pakaikan gelang mutiara kat tgn Nidia.
Beli masa g Sabah aritu.
Baru ni sempat kasi...
Ngam2 lak kat tgn dia yg comel tuh!
Hbs dorg main kompang, trus blk.
So aku x sempat nk sembang2 ngan dorang.
Dorg ader majlis kawen.
Pas tgk kompang, ktorg round da world la per lg!!!!
Kan Jusco baru bkk....
Hehehe (cam xpnh g Jusco jer!).
Najla tgk tmpt mainan, Abi la jd mangsa.
Dia tarik jer tgn Abi tuju tmpt main.
Nsb Abi la. Hahaha.
Aku yg window soping tgk baju bb... Geram!
Barang Najla xjmp spt yg aku nakkan... :)

 
Haa, ni Abi masa nk byr. Najla dh puas main.
Tu pon ikutkan xmau kua!
Najla main mcm2.
Murah lak token kat sn.
Hbs main, ajak blk xmau!
Nanges lak dia ajak main lg.
Puas pujuk baru ok...
Last ktorg soping brg dapur sket kat Jusco.
Abi x ketinggalan Sardin dia. Huh!!!!!
Suh mak msk kicap soknya.
Dlm kul 2 kua mkn ngan kak ipar kat Tomyam Klasik.
Lunch sesamer. Sdp gak msknya.
Mgkn lapar kot... Hahaha. Xsdp pon jd sdp!!!
Blk mkn lpk umah Kak Ita sampai kul 6 ptg.
Aku sempatla tdo. Hehehe.
Sblm magrib gerak g umah Pak Ngah.
Ahd x g memane.
Mlm aku berkemas sblm blk.
Abi layan Man U dlu.. (siap bwk kad dr umah!).
Sebbek menang. Hehehe.
Kul 12 pg btlk blk Klang....


Kat bwh ni aku sempat amik video main kompang...
Jom tgok!!!!

video

Wednesday, March 17, 2010

"Berpisah" Tanpa Rela

Saat luahan ini ditulis
Aku masih di dlm kesedihan
Aku kuatkan hati utk melawan lembut hatiku
Najla
Maafkan Ummi Sayang
Bkn Ummi sengaja
Ummi terpaksa
Masuk hari ni
Sudah 3 hari aku pisahkan Najla dari susu bdnku sendiri
Pilu rasa hati
Sblm ni Najla sentiasa aku susukan
Krn itu jugalah Najla susah utk berenggang dgnku
Bkn mudah rupanya
Selama 2 thn 8 bln aku menyusukannya
Saat memisahkan susu darinya bknlah mudah
Emosiku juga tersentuh
Saat melihat tangisan Najla
Airmataku juga turut mengalir
Kasihan Najla
Terpaksa menerima rutin baru dlm hidupnya
Setiap kali dia menangis minta susu
Aku terangkan padanya
"Najla dah besar, dah besar xleh menyusu lagi.."
Dia seakan fhm
Tapi ada kesedihan di dlm matanya
Mgkn dia msh belajar utk x menyusu dgnku
Bkn mudah juga utknya
Ummi mtk maaf Najla
Rasa bersalah rasanya
Tapi aku kena kuatkan semangat
Aku mesti ajar Najla dari skrg
Naluri seorang ibu
Kasih sayang mengatasi segalanya
Pilu membuat keputusan ini
Pedih rasa hati
Kejamkah aku?
Kejamkah Ummi Najla?
Najla msh lg menangis bila terjaga di malam hari
Aku cuba memujuknya
Akhirnya nanti dia lena kembali setelah penat menangis
Melihatkan wajah Najla yg sedih
Saat itu jugala aku pasti menangis juga
Kasihannya anakku!
2 thn 8 bln
Masa yg agak lama
Memang dari dulu lagi aku berazam utk menyusukannya selama 2 thn
Dan aku berjaya lakukannya
Krn bagiku
Susu ibu adalah yg terbaik di dunia!
Bagilah susu semahal mana pon
Aku tetap memberinya susu bdnku sendiri
Selain dari aku memberikannya Enfagrow A+
Ummi hrp anak Ummi dpt belajar ya Sayang
Semoga nanti Najla akan lupa pada susu Ummi
Aku masih lg bersedih saat ini
Aku juga belajar rutin yg baru
Semoga aku kuat semangat
Najla
Walau apa pon
Ummi tetap sayangkan anak Ummi
Hubungan kita tetapkan erat
Walaupon Najla tak lagi Ummi susui
Aku pisahkan susuku
Tanpa rela aku & puteriku Najla!
Ya Allah...
Kuatkan hatiku!

Thursday, March 11, 2010

2 in 1


Tengok gambar aku.
Hahaha.
Terer x yg tukang amek gambar tuh????
Nak buat gak?
Meh klik sini & selamat mencuba!!!!

Tuesday, March 9, 2010

Hobiku....

Hobi : Membaca

Erm, ni yg nak aku cite.
Aku ni mmg suka sgt membaca.
Somi aku pon dah phm hobi isteri dia ni.
Sejak aku sekolah rendah lg aku dah minat membaca.
Naik sekolah menengah makin suka aku membaca.
Terutamanya novel.
Kebetulan sepupu aku Nizam rajin bg aku bahan bacaan.
Kakak ipar dia punya, so dia share ngan akulah.
Tp mak salu bising.
Aku bl dah dpt novel, mkn pon xhengat.
Mak ckp mkn jer buku tuh!!! Hehehe.
Bila aku dah bljr kat kolej. sket2 aku beli novel sendiri.
Ader duit lbh aku beli.
Tp xbyk la.
Bila dah kerja, galaklah aku membeli novel & segala jenis majalah!
Novel aku suka terbitan Alaf 21 & majalah dulu aku suka beli Remaja.
Bila dah kawen aku beli Wanita. Tapi skrg aku langgan Harmoni.
Majalah hiburan kureng sket!
Tp klau ader aku xlepas punya!!!! Free, org punya... Baca jelah! Hahaha.
So far, aku dah simpan byk gak novel.
Ader org2 yg pinjam tp xpulang.
Sedih gak. Tp nak wat caner.
Koleksi novel aku simpan rapi dlm bilik aku.
Dlm drawer almari mekap.
Najla kdg2 usik, aku marah dia! Hahaha.
Kalau blk kg, aku berkongsi minat yg sm ngan adik ipar, Ella.
Dia ader simpan gak koleksi novel2 tp kebanyakannya aku dah baca!

Novel ni aku lum berkesempatan baca.
Tp sepupu aku yg kat Qaherah, Nani dah baca.
Sblm ni nak pinjam. Tp xsempat, dia dah fly ke sana.... Nani ckp best.
Xper, akan kuusahakannya!

 
Gambar di atas saper tah ni aku pinjam. Sori.
Kalau aku letak novel2 aku, mgkn sama byk kot.
Xnaklah nunjuk.. Kihkihkih.
Ker aku punya lg byk???????
Gmbr di atas, tajuk2 novel sama mcm yg aku miliki.


Yg ni pon aku amik gambar dari org.
Kira aku dah baca jgk dah!!!!
Somi aku skrg dah memahami.
Kalau g memane dia nmpk kedai buku, dia akan gtau aku.
Dia tau, aku asal nmpk kedai buku jd cam giler seketika.
Cam meronta2 nak masuk!
Skrg somi tau dah. Pantang nmpk kedai buku aku nih!!! Kuikuikui...
Inilah hobi yg sgt aku suka!
Asal leh baca aku redah....
Sampaikan anak aku pon terkenan.
Hehehe.
Agak2 ader saper2 x nak bg novel free kat aku??? Hehehe.
So saper2 nak bg pezen kat aku, xpyh bg yg mahal2.
10 buah novel dah memadai....................

Monday, March 8, 2010

Keseronokan Tanpa Henti!!!!!


Ahad, 07 Mac 2010, Abi bwk aku ngan Najla gi mandi-manda kat Sunway Lagoon.
Tengok gambar kat atas tuh? Knp? X pcya ker? Hehe.
Pg2 lg kami dh bersiap. Najla yg xmau bgn tu pon aku kejut gak dia.
Sampai nanges2 dia xmau bersiap. Kul 9 pg kami bertolak dr umah.
Sblm tuh singgah bekfes jap kat D Jati Restoran dekat2 ngan umah jer.
Sampai sn terus park kete dlm bgnn Sunway Pyramid.
Takjub beb! Byk tol parkir ksg, jd xtau lak nak park kete ktner.
Hehehe.
Kat sn kwn2 sekerja Abi pon ader.
Ader yg bwk anak bini, yg bwk awek, yg bersendiri.
Waktu masuk kul 10 pg.
Masuk2 jer terus carik port! Awal pg so xramai lg org.
Tp tu la, br kul 10 pg tp dah rs bahang panas tuh!
Pas Abi ngan Najla berendam, aku xpuas ati ckp kat Abi tukar port lain la.
Yg lg best. Port ptma tu dulu kami dah penah lepak.
1st time g Abi bawak mak, adik2, ngan sepupu.

Ha, tengok aku. Mmg best woo mandi! Mula2 jer sejuk.
Makin lama air pon dah rs hangat.
Cam mandi dlm kolam air panas lak!
Dek krn ni lah, aku dpt sunburn yg sgt teruk!!!!
Itam legam jd nya muka aku. Dahla kulit xbape nak puteh.
Berjemur, makin itam aku!!!!
Sampai la ni masih ader lg bekas belang pipi aku.
Bkk tudung jer, ketara giler itamnyer.
Belang2 cam aper jer!!!!!


Yg ni Najla suka lah! Main tembak2. Asek nak ke cni ajer main tembak2.

Sempat lg pose. Ms ni duk meredah sunagai buatan.
Olhkrn xder duit nak sewa tiub, jln kaki jela.
Wallet suma dh msuk kat locker. Tp tu la, pnt siot melawan arus air sungai nih!!!

 
Abi sajer amek gambar nak nmpk background blkg tuh yg cantik sgt!!!
Tp Abi muka cam nak carik gaduh jer!!
Xper, siang2 gaduh xper, mlm jgn carik gaduh udah ler. Hehehe.

 
Najla ngan Abi ulang2 gak berendam dlm nih.
Tp kul 11 pg air dah start hangat ala2 mandi air panas!
Ihik hik hik... Suka Najla. Abinya rajin melayan.
Yela, anak ksyg Abi.
Ummi pon dilupa. Hahaha. Poyo lak tetibe!

 
Dlm kul 1 ptg, kami siap2 salin baju.
Abi ckp takot xsmpt masuk Wildlife Park.
Fuh, panas makin terik. Berpeluh2 kami! Tp, gagahkan juga la menapak.
Dah lama xmenapak, penat gak lah.
Dah la naik trun tangga.
Nak tercabut kaki! Kesannya, 2 hari bgn pg kaki aku cam rasa bengkak.
Tu lah, rajin sgt exercise!!!!
Ha, gambar kat atas, masa g tmpt arnab.
Org yg jga kat situ bg sayur pd Najla & Abi, dia suh bg makan.
Najla mula2 takot, yela arnab tb2 kerumun dia.
Tp lama2 dia suka. Best gak tengok dua beranak ni bg makan arnab!
Aku ni penakot sket, arnab dtg jer aku dah nak jerit!


Sblm kua pose jap kat entrance. Awl2 masuk xpasan. Ehehehe.
Susah tol nak suh Najla pandang kamera!
Pas kua dari tmpt nih, kami g lak kat area permainan.
Dapatla bwk Najla main dua jenis permainan.
Yg adventure2 ni aku mmg xkan naik. Taubat!
Dulu penah naik skali kat Berjaya Times Square. Sampai nanges2 aku.
Rasa nak tercabut nyawa!
Kalau g Genting pon, xtingin aku nak naik paper!
Walaupon dah 5, 6x aku g Genting!
Xkesahla org nak kata per. Hehehe.
Buaian pusing2 pon aku takot nak naik. Aku ni gayat sbnrnya!
Kul 3.30 ptg kami blk.
Tu pon Abi rushing, katanya dah lmbt takot xsmpt nak solat Zuhur.
Tp smpt gak tapau mknn. Hehehe.
Dlm kete Najla tdo. Kepenatan lah tu!
Sampai umah dkt2 4.30 gak. Smpt gak solat.
Pas solat. per lg. Soru!!!! Lapar beb.
Dah rupa pelarian aku ngan Abi. Kebulur!!!
Gara2 wallet masuk locker, nak beli paperpon xleh.
Yg pntg kami happy. Tq Abi dah wat Ummi ngan Najla ceria bahgia!
Ader rezeki leh g lg.........

Friday, March 5, 2010

Santai bersama Najla & Emi!!!!

Gambar yg di atas ni, otw ms nk ke Sunway Pyramid pd hari Ahad lps 28/02/2010. Ha, si comel Najla ni, dia skrg nk g memane mmg akan pilih baju dia sndri. Dan baju yg dipakai tu adlh pilihan anak daraku tersayang. Btlk dari umah kul 9.30 pg & stop utk bekfes area PJ jer. Pastu trus g Sunway Pyramid. Olhkrn awl lg so bykla parkir kete yg ksg. Hehehe. Dpt park dkt ngan pintu masuk wooo!!!!

Ms jenjalan tu, jmp lak tmpt mainan ni. So Najla pon aper lg! Peberet dia ni. Asek mtk "nak naik, nak naik...". Abi dia mmg kaki melayan, udahnya belilah tiket. Dapatlah anak daraku naik beberapa jns permainan... Hehehe.

Posing jap sementara tggu Abi byr tiket lain. Nak main lg...
 
Mcm minah rempit ajer!
 
Sempat lg main panjat2..

Sukanya dia naik aeroplane!!! Smpi pndg Umi ngn Abi pon xndak!!
 
Umi pon smpt posing!! Mcmla lawa2 nau!
 
Abi tgk anak daranya naik aeroplane.. Cool Abi! Ker tingin naik gak??? Hehehe.
 
Yg ni pon dia suka!
Lunch break kt McD. Pas lunch blk & Najla pon tdo dlm kete! So xpat la g umah kazen, dia wat Aqiqah utk anaknya Muhammad Iman Rafiq. Best gak g jenjalan. Abi ckp musim2 pns ni, elok g tmpt yg ader aircond. Hehehe. Plan g Sunway Pyramid ni pon plan Abi lah! Aku ikut ajer... Yg pntg kami enjoy!!!!!

Monday, March 1, 2010

Musykil+Pening=Tak paham

Al Fatihah utk arwah adik Syafia.
Sian dia. Usianya sm usia anakku Najla.
Tersentuh rs hati bl membaca kisah arwah yg mati didera teman lelaki ibunya.
Yg pntgnya, tempat Syafia semestinya di syurga.
Biarpun seksa hidupnya sblm ajalnya tiba.....
Berbalik kpd tajuk di atas,
Spt yg dibicarakan di blog Mazidul Akmal,
Aku pon pening sbnrnye!
Wpon aku ni xlah pandai matematik..
Tp aku tau la gak bab ngire2 nih. Hehehe.
Btol ker adik arwah Syafia yg umurnya 1 thn 6 bln tu, anak ibu Syafia ngan sominya yg dipenjarakan tuh???
Pdhl, aku bc paper, sominya dipenjara pd thn 2006.
Skrg dh 2010. Mn mgkn ibunya peknen ms bapa Syafia berda di penjara?
Pulak tu paper ader gtau yg ibu mangsa & teman lelakinya dh menjalin cinta selama 6 thn!!!
Pdhl usia arwah Syafia br 3 thn & adkh bermakna sblm Syafia lahir pon ibunya & teman lelakinya dh bercinta?
Pening...
Xperla. Negara & Jabatan Agama ader.
Biar dorg siasat.
Ms tu nnt kite tau kebenarannya!
Yg bertanggungjawab membunuh Syafia,
Pastikan menerima hukuman yg setimpal!

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails