Wednesday, March 30, 2011

Angan2 Atau Impian???

Cam dh lama gak rasenya aku x update belog aku nih.
Tp rase cam lom bersawang lg kot ek..
Hehehehe...
Jom kite cite2 psl tajuk yg di atas.
U ols.. Nk tau gak ker???  But promise u ols...
Jgn gelakkan aku. Plg pntg, jgn berkata2 di dlm ati..
Ok, janji????
Korg tau x. Lately ni aku salu sgt duk berangan tau.
Bkn berangan utk jd kaya.. No No No... (Wpon hrp2 begitulah!).
Abis tu aper eyh yg aku angankan???
Sbnrnyakan... Aku nk sgtkannn....


Bdn cam model kt atas nih??? Bole gitu???
Haa.. Korg janji xmau berkata2 di dlm ati..
Sure korg ngah kutuksss2 akukan?? Kan???
Aku dgr korg berkata2 di dlm ati... Kata dh janji....
Takperla. Aku sdr diriku sape.. Huhuhu..
Kalaulah aku kuwus cam model nih... Perghhhhh!!!!!!
Korglah insan2 yg akn mencemburuiku.. Kan????
Cane aku nk slim cani, lom pape korg dh jelessss.. Xsesuai tau!
Dpt aku bygkan....


Mesti cantikkan kalau pakai baju nih???
Skrg cam byk jual jubah2 yg lawa2...
Tp tu la..
Bdnku yg sebegini tidak mengizinkan utkku membelinya.
Huhuhu.


 Lg kan...
Mst best dpt pakai jeans ikut suke paten ape nk.
Skrg nih??? Aku pakai jeans dh cam balut sarung nangka!!!!
Tidaaaakkkk!!!!! Bilela dpt bentuk bdn cam ni kan????
Aku nk slim spt dahulu!!!!!!!!!!!!!!


Kalau la dpt gak pakai kebaya moden nih...
Perghhh.. Kompom meleleh air liur huby!!! Hahaha...
Tp apakan daya, x mgkn air liur my huby melelehkan..
Meleleh air liur sbb lain aderla kottt... Hahaha.
Sbb dia pon sdr betapa slim gedabaknya wife nya ini..
Baju2 kebaya lama byk yg tersadai dlm almari.
Yg sedeynyakan korg...
En huby leh bungkus baju2 kebayaku yg lama masuk dlm plastik...
Bile aku ty huby ckp..
"Umi bkn leh pakai lg pon...".
Uwarghhh... Kejamnya dikau!!!!



Tp siapalah aku...
Lihatlah diriku ini..
Gemmmooookkksss......
Peha besau, perut bunccc.. Muke bambam...
Tak per tak per. Sok kite dietla ek...
Tingginya angan2kan???
Tp hrpnya angan2ku itu akn menjadi impian yg 1 ari nt Insyaallah akan tercapai!

Tuesday, March 22, 2011

Pertama Kalinya...

Poster cite Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)


Tgk pic atas jer pon dh phmkan ape yg nk aku cite.
Sbnrnya, mlm ni aku nk tgk wyg.
Plan asal aku nk g ngan sepupu aku jer.
Sokkan Rabu, somi aku ader main badminton.
Drp aku xwat pape tu aku igt nk layan cite HMM.
Kebetulan lak arini somi aku cuti, ader hal sket ngan bank.
Tu somi ajak aku g arini. Aku no hal jer.
Tp tu la, somi ckp aku yg yer2 sgt nk tgk cite tu so aku yg kna banje.
Pulak????? Tak per. Asal aku dpt tgk.. Hehehe.
Kalau betolla aku yg banje..
Maknanya inilah pestime aku banje somi aku nonton!!!!!!!
Sblm ni xpnh ker????
Mmg xpnh korg..
Coz suma cite yg aku tgk kt wyg adlh cite peberet somi aku.
Aku xtau pon tajuk ape, sape pelakon, tau2 tiket dh ader.
Aku? Tggal bwk bdn jela...
Kdg2 aku lak cam nk tertdo kt wyg.. Hahaha.
Aku ni suke layan cite Melayu.
Tp tidak kpd somi aku...
Leh nk tgk wyg cite Melayu, syaratnya mst ade unsur komedi...
Cintan cintun somi aku bolayan!!!!!!!!
Hantu2 pon dia x layan... So cane aku nk banje tgk wyg???
Bkn sbb aku "kedek" tau..
Tp kan korg...
Mmgla aku janji nk banje somi aku mlm ni...
Tp tiket ni karang somi yg belikan dulu.. Pakai duit dia...
So agk2 korg, perlu ker aku byr?????? Hahahaha....
Silap2 takat RM28 tu xder maknanya dia nk amik..
Lenla kalau RM100 ker kan...
Selamat duit aku!!!!!!!!!!! (Jhtnya Zura.. Xder la. Gurau jer ).
Berbalik pd cite di atas, org ckp best.
Tu yg aku nk sgt tgk tuh...


Monday, March 21, 2011

Shut Up!

Bahawasanya arini aku di dlm mood yg bese2 saje!
Hahaha. Igtkn aperla td. Hehehe.
Jas nk psn pd "insan" di luar sana..
Jagalah tepi kain sendiri!
Jgn sibuk jaga tepi kain orglain pdhl kain sendiri yg rabak!!
Ada paham ka????
Sendiri ader rumahtangga sendiri jaga boleh???
Walaupon umah ko xder tangga ko usaha2kanlah supaya ader! Boleh??
Jgn sibuk duk carik kesalahan org sdgkan ko lg teruk sbnrnyer...
Org baik.. Ops.. Isteri baik.. Dia xngaku baik kt dpn org...
So xyahla ko ceritakan kebaikan ko sbg isteri tu kt org ok.
Astaghfirullah.....
Igt sket. Berdosa runtuhkan masjid org.
Allah murka....
Tau x? Ker ko xtau???? 
Eh, korg pelik ker knp aku tetibe emo??? Hahaha.
Xder papela. Xder kna mgena ngan idup aku ponnn...
Aderla 1 ksh tu, ttg sorg pompuan giler, isteri org, yg sibuk jga hal rumahtangga org, sbnrnya lebih kpd menjaga somi org, pdhl diri sendiri busuk ati teramat sgt!!!!!! Amik ko!
Rumahtangga sape??? Biarlah aku rahsiakan....
Smg "insan" itu insaf...
Jgn sampai "org" tu dtg jmp ko serang dtg umah suda! Boleh????
Kpd "org" tu.. Sabar yea.. Allah sdg menduga..
Kpd "insan" tu pulak.. Pls.. SHUT UP ur mouth!


Thursday, March 17, 2011

Pengharaman Botol Susu BPA

Sbnrnya hal ni aku tau dah since aku dgr berita kt radio baru2 nih.
Tp aku malas lak nk fkr ape menda BPA sgl bagai.
Tp pas aku bace belog sorg kwn, aku rase cam tb2 terfkr gak.
Nk2 lak bab2 botol susu nih, anak dara aku mmgla juara carta botol susu terbanyak!!!
Ader lg botol susu yg lom bkk, prezen mase dia bb dulu.
Botol susu aku xpnh pon beli. Org bg, Abi dia beli, nenek lg.
Tp plg pemurah nenek dia la, sbln kdg beli smpi 2 bijik, mane xbyk botol susu dia!
Takat ni aku rase aderla 20 bijikbotol susu najla saje.
Lom masuk anak buah aku, Danial tuh.
Leh wat jualan botol susu bundle gamaknyer.

Berbalik pd hal pengharaman botol susu BPA ni..
Aper dia BPA???
Mksdnye "Bisphenol A".
Ianya mengundang risiko tinggi & tidak selamat utk bayi juga kanak2.
Penjualan botol susu BPA akan ditamatkan berkuat kuasa 1 Mac 2012. 
Dengarnya botol susu BPA ini akan digantikan dengan botol susu BPA-Free dimana harganya lebih mahal berbanding botol susu BPA biasa. 
Camne nak tahu botol susu BPA dan BPA-Free?BPA-Free adalah botol yang lebih lembut dan tak lutsinar sangat macam botol susu BPA. 
 
Gmbr kiri BPA-Free kanan BPA (nampak lutsinar)-Sumber Berita Harian
 
Kalau kata tak mampu nak beli botol BPA-Free, boleh bagi anak-anak menyusu menggunakan cawan dan sudu. 
Takpun bagi sahaja susu ibu. Kalau tiada juga boleh je guna botol BPA tetapi kena ambil langkah berikut sebelum menggunakannya.

• Steril botol susu bayi mengikut arahan pengendalian pada label atau yang diberikan oleh pengeluar, jika ada.
• Jika tiada panduan, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama lima hingga 10 minit.
• Elak menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
• Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
• Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan jika ada kesan calar atau rosak, ia perlu diganti.
• Jika tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap enam bulan.

Kemusykilannya kenapa tahun hadapan. 
Kenapa tak berkuat kuasa serta merta walhal dah tahu akan bahaya penggunaannya. 
Ibu bapa semua kena ambil action ye,botol susu BPA boleh membahayakan kesihatan anak-anak.
 
Aku pon dh ty ngan En Somi bile nk crk botol pengganti??
Dia ckp Insyaallah dlm mggu nih.
En. Somi risau gak psl menda nih, dia yg sibuk ty cane nk tau botol tu betol ker x.
Dh nama pon parent, mst risaukan.. Sape xsyg anak ooii...
Stok yg kt umah pdhl ader jer 4 botol yg BPA-Free.
Tp ni nk crk yg baru sket utk anak kami tuh. Sian botol dh lama sgt..

Friday, March 11, 2011

Cintamu Mekar Di Hati...

Per punya jiwangla tajuk entri kali ni. Hehehe
Sbnrnya aku bkn nk berjiwang pon cuma nk share 1 cite nih.
Korg suma tau kan tajuk kt atas tuh adlh slh 1 lagu drp kump. May.
Al-kisahnya...
Bile aku terdengar jer lagu ni serta merta aku akn igt 1 kisah silamku sblm nih.
Mak aih, kisah silam tuh, agk2 aper eh????
kisah cinta ker? Erm, ntahler.. Hehehe.
Kebetulan aku baru jer dgr lagu nih, tu yg terus aku nk menggatal mencorat coret di belogku ini..
Kisahnya begini... (Suspen x??? Hehehe. Ala2 poyo laks!).
Mase aku muda2 dulu, umur lbh kurg 21 thn kot.
Mase tu aku still lg student kt YPM Kuantan.
Mase tuh aku blk Klang..
1 mlm tuh, ader some1 kol aku mase tuh lbh kurg kul 1 pg.
Nak dijadikan cite, pas bergayut kt fon lbh kurg stgh jam..
Aku dgr org di sblh talian sana psg lagu spt tajuk kt atas tuh.
Aku dgr pastu aku ty lagu May kan?
Org belah sna ckp, yer.. Terus dia ckp lagu tu dia tujukan utk aku.
Mase tu cam suke giler arr.. Tp kan........
Mase tgh dgr lagu tu separuh jln, ngah feeling konon..
Tb2 aku terdengar suara...
"Assalamualaikum...". Ader org bg salam rupenyer..
Aku yg tgh gayut dgn tb2 jwb, "Waalaikumsalam..".
Org yg tepon aku terus ckp kt aku, "Dh kul brp ni, biar betol, xkn tgh2 mlm ader org bg salam..?".
Aku terus tgk jam, aah dh kul 1.30 pg.. 
Tp aku msh konfiden knp lak xlogikkan? Siap aku ckp kt org tu jap eh ader org dtg..
Suara org bg salam kedengaran lg.
Aku jwb lg buat kali kedua..
Tp org yg tepon aku tu dh musykil igt aku salah dgr. 
Eh mane pulak, mmg aku dgr.. Kuat suara tuh.
Bile kali ke3 salam diberi, terus aku masuk dlm selimut, terus menggigil2 bdn aku.
Betol jgk org yg tepon aku tu ckp. Betol ker org yg bg salam?
Aku pon pelik, punya kuat org bg salam, xkn mak abah aku yg sebelah pintu tu xdgr lgsg?????
Terus, time tu jgk aku mtk panggilan tepon diputuskan..
Tu pon dgn keadaan aku yg gelabah giler!!!!
Spnjg mlm aku menggigil ketakotan sampai nk tdo pon xleh!!
Sok pg aku ty mak abah aku, mlm td knp org bg salam kt luar xjwb?
Mak abah aku pelik, dorg ckp xdgr pon...
Aku citela, ader suara org bg salam tgh mlm smlmnya.
3x org tu bg salam aku ckp..
Udahnya abah aku ckp kt aku cani..
"Mak ngan abah pon dh bese dgr suara org bg salam... Mmg 3x salam tu".
Hah???!!!!!!!!??
Aku ty lg, sape bg salam?
Abah aku ckp xtau, tp suara tu mmg salu ader tp xpyhla jwb..
Kul 12 tgh mlm mmg kdg mak abah aku pon ader dgr gak.
Tp bile kua tgk xder sape2pon..
Mase dgr cite tuh, terus makin nk dmm aku..
Tu lah kisahnya.. 
Knp lagu spt tajuk di atas tu akan mengingatkan aku ttg sesuatu...
Bile dgr jer lagu tuh, seriau aku jdnyer...
Aku ty gak kt abah, skrg ader lg x suara org bg salam, abah kata dh xder...
Sungguah aku ssh nk lupekan... Hehehe. 
Mmg dasar penakot aku nih!!!



Malas

Dh lama gak aku x update belog aku nih.
Besela bile kemalasan melanda!
Byk cite nk share tp....
MALAS!!!!!
Malas nk menaip cite, malas nk fkr, malas nk upload pic.. 
Malas sgl2nyaer lah!
Kalo dibiarkan, mau bersawang belog aku nih.
Mau sarang labah2 pon duk berminat nk hinggap di cni... Hehehe.
Nt la, bile dh rajin aku tulisla lg kt belog nih. Kuikuikui...
La ni msh mencari2 idea! Hahaha.
Kay la korg, see u next entri ya!!!!

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails