Friday, September 24, 2010

Lemon Collagen

LEMON COLLAGEN ADALAH SATU PRODUK KESIHATAN YANG TERBARU. DAN SATU-SATUNYA COLLAGEN YANG BERPERISA LEMON. DAN TIDAK DITAMBAH GULA. LEMON COLLAGEN YANG LAZAT INI JUGA DAPAT MEMBERI TENAGA DAN MENGEKALKAN KESIHATAN SEPANJANG HARI. IA MENGANDUNGI BAHAN-BAHAN PENTING SEPERTI BEE POLLEN, COLLAGEN, STEVIA DAN LEMON.

MANFAAT


BEE POLLEN


1. Menjaga kesihatan dan mencegah kanser

2. Memberi daya seksual
3. Meningkatkan tenaga
4. Anti -penuaan
5. Mengurangkan keletihan mental
6. Meningkatkan daya ingatan
7. Membantu mengatasi masalah jantung kerana Bee Pollen
kaya dengan enzim rutin
8. Menghasilkan sel-sel baru dalam badan
9. Sebagai antioksidan yang paling berkhasiat dibandingkan dengan
makanan alami yang lain

COLLAGEN


1. Awet muda
(memperbaharui sel-sel dan
mengurangkan pengecutan otot)
2. Melembabkan kulit
3. Membantu mencegah jangkitan kulit
4. Membantu menguatkan tulang, gusi rambut dan kuku
5. Meningkatkan sistem imun dalam tubuh

STEVIA


Hasil dari kajian saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan mungkin boleh dikatakan sebagai bahan alternatif atau tambahan untuk pesakit darah tinggi.

1. Pemanis semulajadi

2. Menurunkan kadar gula dalam darah ( bagi pengidap kencing manis)
3. Melawaskan kencing
4. Menurunkan tekanan darah tinggi
5. Membunuh bakteria
6. Membunuh kulat
7. Membunuh virus
8. Mengurangkan keradangan
9. Membantu menurunkan berat badan


LEMON


1. Membantu penghasilan antibodi dalam darah

2. Sebagai antioksidan yang mematikan radikal bebas, mencegah pelbagai
penyakit berbahaya seperti stroke, kanser dan penyakit jantung
3. Menurunkan tekanan darah dan meningkatkan tahap HDL(kolestrol baik)
4. Menghalang metabolisme yang salah dalam sel, yang boleh menjejaskan sel
untuk menjadi karsinogenik. juga menghalang pembentukkan Nitrosamine dalam usus
5. Mampu mencegah selsema biasa
6. Mampu mencegah serta mengubati jangkitan saluran kencing
7. Melahirkan sel-sel baru dalam badan

* Setiap kotak mengandungi 15 paket yang berharga RM50 setiap kotak


* Hanya perlu diambil satu paket setiap pagi dan malam


Berminat?
Hubungi 012-3587064

Thursday, September 23, 2010

Sekali Lagi!!!!

Tengok pic atas tu.
Korg phmkan?
Arini aku telah mengalaminya skali lagik slps setahun berlalu!!!!!
Akibat? Sebab? Punca?
Tahle.
Aku pon x tau.
Myb bekfes td aku mkn roti canai + air Sprite!
Terus sakit perut ala2 guling2.
Aku tahan ajer.
Tahun pas masa wedding kwn aku, Daud aku kena gak.
Masa tu msh Syawal lg.
5 ari gak baru sembuh.
Sakit perut + muntah2 + cirit birit.
Mmg seksa.
Udahnya wedding Daud x dpt aku hadiri.
Frust gak!
Tadi aku halfday.
Drive sorg ke klinik.
Skali kena inject la!!!!!!
Nak baik py psl aku redha...
Ni pon msh terasa2 sakit lg nih.
Smg la aku cpt sembuh.
Mlm ni plan nak beraye umah jiran2.
Tak jd la gamaknya.......

Wednesday, September 22, 2010

Menu Dalam Perancangan

Salam sume.
Sbnrnye aku msh lg duk memikirkan menu.
Menu utk aper ek????
Ha, ni nk stori.
Ahd ni, 26 Sep 2010, family somi aku dr Mlk nk dtg umah.
Dorg decide utk dtg umah aku wkt lunch.
Jdnya aku bertungkus lumus fkr nk msk aper ek.
Udahnya aku dh gtau somi aper yg aku PLAN nk msk Ahd ni.
Tp tu la, anak2 menantu mak mertua aku sume org Melayu.
Aku sowang lak sesat anak Jawa.
Terfikir gak.
Leh ker dorg mkn mknn Jawa?
Hehehe.
Nk x nk kenalah msk gak.
Mkn x mkn blkg cite.
Kan kan kan???????
Nk tau aper yg ader dlm pala wotak aku nih????
Jom nengok!!
Check it out....

1) Air Mata Kucing
- Ha, air ni buah fkrn somiku. Dia ckp sng beli ajer ngan Wak Tahu (pakcik yg air tahu dia kelassss! Dh bertahun dia meniaga sjk aku sekolah rendah lg).

 
2) Ulam Kacang Botol
- Ulam ni adlh peberet aku! Kalau xmkn gitu aku suke tumis. Sdp gak. Timun dh bese sgt jd aku rase kacang botol ni best!

3) Desert Buah-Buahan
- Desert ni aku belajar wat ngan kazen aku, Ayu. Mmg sdp. Kalau ader sedara mara kawen, aku akan wat untuk mkn beradab. Aku suke letak buah2 campur dlmnya. Mtk2 planning jd lah.

 
4) Sambal Ikan Bilis Petai
- Yg ni bkn menu utama. Aku plan wat sket jer utk ipar2 aku yg xleh mkn seafood, alergic! So aku rase nk wat sketla.


5) Sayur Kacang Panjang Tumis Cili Kering
- Ni pon slh 1 peberet aku. Kalau mkn nasik ambeng ader sayur ni, huh.. Best!


6) Sambal Udang Petai
- Yg ni baru menu utama. Yg leh mkn amik yg ni kay! Yg x tahan pds xyah mkn pon xper. Hehehe. Yg gatal2 sana cni tu hrp mahap ek.


7) Ikan Kembung Rebus Goreng
- Asek ayam jer bosan la. Aku rase sdp sgt ikan ni drp ikan kembung bese tuh. Mkn ngan msk lemak nenas fuhhh!!! Wallla!!!!


8) Masak Lemak Nenas Ikan Masin
- Aku suke sgt msk nih!!!!!

 
9) Pecal
- Yg ni bkn dlm prncgn aku. Tp request dr adik ipar aku, Zerol Zair. Tingin lak mkn pecal Jawa ek???? 


Hehehe.
Hrpnya yg dirancang kesampaian lah.
Insyaallah.
Kpd kaum keluarga yg dtg nnt, maaflah jika selera ader yg tidak kena di deria rasa.

Mohon ampun & maaf.

Tuesday, September 21, 2010

Khairul ke Mesir

19 Sep 2010 adik aku, Mohammad Khairul selamat berangkat utk melanjutkan pelajarannya ke Mesir.
Dia akan mengambil Ijazah Sarjana Muda Tahfiz Qiraat di Maahad Tahfiz Syoubra, Mesir selama 3 thn.
Aku & sedara mara htr dia ke KLIA seawal 6.30 pg.
Dan flight pd pukul 11 pg.
Transit di Bahrain & keesokan hari terus ke Cairo.
Keseluruhan pjlnn mengambil masa selama 12 jam.
Mmg sedihla masa dia masuk ke balai berlepas.
Aduh, airmata kua tanpa dpt aku tahan2 lg.
3 thn di sana, mgkn pjg umur dptlah kami jmp lg.
Di bawah antara yg ikut menghantar Khairul di KLIA.
Trm ksh kpd semua.
Buat adikku, Khairul...
Semoga berjaya mengejar cita2.
Kami di Malaysia sentiasa mendoakan!










Tahun ini hijau!

Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir & Batin.
Rase lom terlewat lg nk ucap kan?
Jas nk cite.
Thn ni tema baju family Emi ialah HIJAU!
Korang kaler per ek????
Kaler ijau ialah kaler yg En Emi sendiri pilih.
Tp lawa gak aku rase.
Ker sbb lawa aku yg pakai? Hahaha.
Aku nk pink tp En Emi lak x mau.
Katanya nnt nmpk jambu sgt! Auwww!
Aku ok jer.
Baju aku ngan Najla crk kt Bazaar Klang saje.
En Emi pusing2 x berkenan lak yg kt Klang.
Jadinye dia ngajak aku ke Jakel Shah Alam.
Dptlah baju ijau yg dia nk tuh.
Ader ijau yg lg cantik, tp saiz lak abis.
Mm, amik jerla mn yg ader.
Thn dpn aku nk suggest blk kaler pink.
Mtk2 En Emi setuju!!!!! Hehehe.
Ok, selamat ari raye......

Thursday, September 9, 2010

Duit Raye!!!!!!!!

Haa, sebut duit raye jer mst kite akn tingat zmn kecik2 dulukan?
Mmg indah bl dikenang zmn knk2 dulu.
Aku dulu sonok raye bl g umah org nih.
Tak knl xper.
Tak cinta pon xper!
Asal dpt duit raye. Hehehe.
Pns terik pon aku redah!
Muka itam berkilat pon dh xksh!!! Hahaha.
Blk umah jer kang, kire duit brp, saper plg byk antara aku & adik2.
Tu lah kngn aku ms knk2 dulu.
Bl aku dh start bljr kt kolej, dh xder saper yg nk hulur2 duit raye dh.
Mmm, sedey gak.
Terfikir gak aku, dh tua sgt ker sampai xder sape nk bg duit raye. Huhuhu.
Skrg, zmn anak aku lak merasa dpt duit raye.
Walaupon Najla lom mengerti lg ttg duit, tp dia tau bl org bg dia amik.
Tp ms kecik2 dulu dia xmau.
Org bg dia buang atau bg kt saper2.
Kelakar Najla ms umur setahun dua dulu.

Thn ni, mcm bese aku akan masuk2kn duit raye dlm sampulnya.
Tp bkn duit akulah.
Duit somi aku, Emi.
Sejak aku kawen dh 4 thn ni, besenya somi akan tukar duit dlm RM300-RM400.
Dari yg RM1-RM10.
Akulah tukang isi sampul2 duit tuh.
Kdg isi otw blk kg. Hehehe. Dlm kete pon jadik beb!
Suma lupa py psl....
Bese dlm RM7-RM10 somi bg utk anak2 buahnya yg seramai 13 org.
Jgk utk anak2 sedara yg rapat dgn somi.
Kalu ader lebih sampul, dptla duit raye tu kat kakak2 & adik2 ipar aku.
Tengok, dorg dah mak org pon dpt tau!!!
Knp aku yg muda lg ni x dpt? Hahahaha.
Gurau ajer. Rezeki yg ader kongsikan bersama.
Plg tua anak buah somi umur dh 23 thn, pon masih somi bg duit raye.
Aku dulu? Huh, umur 18 thn dh xder yg sudi bg. Hihihi. Sian aku.

 
Gmbr atas ni bkn duit raye yg aku dpt.
Tapi amaun yg sama aku terima dari sorg pakcikku yg setiap thn xpng lupa bg kat aku.
Kdg2 rezeki lebih, double aku dpt!!!!
Trm ksh kpd pakcikku itu.
Kalau x krn dia, mmg aku xdpt lgsg la duit raye. Ekekeke...
Tu lah antara perkara2 yg aku nk citekan ttg duit raye.
Yg sonoknya budak2 lah.
Dtg umah minum sket ajer, mkn kuih pon x.
Blk lak cpat sgt!
Erm... Tau dah, nk duit raye lah tu.
Perkara yg sama aku lalui satu tika dulu.
Indah zmn kanak2 yg xmgkn akn berulang lg.....
Di kesempatan ini gak aku nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat seluruh umat Islam x kire di mana berada.
Maaf Zahir & Batin.
Sedang kite bergembira, jgn dilupa yg telah tiada.
Al Fatihah utk mereka.

Friday, September 3, 2010

Kehidupan Hari Ini..

Helo helo heloooooo!!!!
Tahap kebuhsanan ini sampaikan aku dh xtau nk wat per.
So aku pon duk belek2 gmbr kwn2 yg rapat ngan aku.
Rasa cam lama gak aku x jmp dorg suma.
Tgk gmbr pon jd ler... Ehehe...
Sdr xs dr msg2 dh ader family sendiri.
Wpon dulu kirenya aku membesar bsma2 dorg.
Dari single smpi berkapel, putus kapel lg, putus ngan yg ni smbg ngan yg baru.
Hehehe.
Tu namanya kehidupan...
Ajal maut, jodoh pertemuan di tgn Tuhan.
Pahit kelat payau suma dh kitorg lalui..
Bkn mengungkit kisah lama..
Sekadar mengenang kngn yg pnh singgah dlm igtn aku.
Ari ni...
Inilah kehidupan aku & kwn2...

Ni kan gmbr aku ngan somi ksyg aku, Emi & anak dara aku, Najla.
Sbnrnya nk ikutkan lama dh aku knl ngan somi aku ni...
Seingat aku masa umur aku 18 tahun kot.
Tapi masa tu jas pndg2 ajer.
Tak knl pon.
Tapi skrg, dh knl CINTA jadinya. Hahaha.
Itulah bak kata pepatah "Tak Kenal Maka Tak Cinta".
Dulu salu jmp pon cam BBA ajer..
Aper BBA?
Biarlah hy aku & kwn2ku sj yg tau. Hahaha.
Inilah hidup aku skrg.
Sgt bahagia!!!!


Yg ni lak sepupuku yg rapat la ngan aku.
Sominya Ajib, muda 2 tahun dari isterinya si Uji.
Uji dulu ader gak org nk dia, tp dia xnk.
Ader lak 1 kes leh lak Uji ni bkwn ngan sorg mamat yg aku rasa 3 suku kot.
Sebbek kwn ajer, kalau berkasih???
Mau aku igt Uji leh skt jiwa!!!
Sabar Ji ek. Kngn xleh lupa tuh!
Hahaha!!!!!
Bila aku igt2 blk mamat tu, rasa cam nk guling2 jer.
Ni cam rasa nk pch perut dh!!!!!!
Udahnya dia pilih Ajib ni. Hehehe.
Alhamdulillah jodohnya ngan Ajib.
Dh anak sorg pon.
Imaaannnn... Anak Mak Long!!!!
Tapi tu lah, aku ngan kwn2 lain lama dh xlepak sama2 ngan Uji.
Ajib bz sgt ngan keje.
Tapi tu lah, akhirnya Uji bertemu jgk teman hidupnya...

 
Tengok tuh...
Cute sgt anak dorg ni.
Geram rasa cam nk geget ajer si Safwan tau!!!!
Cinta bermula di zaman2 sekolah.
Fuh! Dahsyat gak kisah dorg nih.
Psg surut alam cinta...
Tapi jodoh kuat rupanya.
Aku kwn ngan As dari masuk sek men.
Walaupon sbnrnya As la kwn aku dari umur kitorg 6 thn, Tadika bsma.
Aku ikuti pjlnn hidupnya bkwn ngan "teman2 lamanya".
Tapi tu lah, rupanya jodoh As adalah Acop.
Lama gak bkwn, naik pelamin jugak akhirnya!!!!
Amin. Selamat.


Seingat aku, aku rapat ngan Muazam masa Form 5.
Form 4 knl gak tp xrapat.
Sombong mamat ni dulu...
Aku amik tau gak ksh2 lama dia.
Muazam, jgn mrh arr!!!!!
Pertemuan aku ngan Muazam...
Terserempak lak tgh dating kt Klg Parade!!!!
Hahahaha.
Tapi suma dh jadi sejarah.
Sape sangka jodoh Muazam ngan senior ktorg lak.
Yer x Kak Sima?????
Hehehe.
Tapi best. Sima mmg sporting.
Walaupon dia tua setahun dari kitorg..
Tapi leh masuk gak.
Kelahiran Adam makin bawak sinar dlm hidup dorg.
Smg kekal smpi bila2....


Perkenalan Esah ngan Martol ni unik.
Dari saja2 nk usha, lekat terus!!!!
Tak sgka kawen gak Esah ngan Martol yea.
Esah ni kwn ngan ramai org.
Bercinta, putus...
Berjumpa dgn org lain...
Akhirnya mmg Martol jgk jodohnya.
Walaupon terlalu byk dugaannya.
Skrg sdg menghitung ari yea.
Tak sbr nk tggu bb gal lahir.

Lengkaplah hidup korg nnt!!!!

Thursday, September 2, 2010

Buang Masa!

Hehehe.
Di saat somi tsyg pergi ke surau menunaikan solat terawih...
Hehehe... Aku di rumah bleh layan tenet! Huh!
Isteri yg sgt baik...
Tp mmg baik pon.
Bkn aku x wat pape kt umah.
Aku wat kuih raya tau!
Dh siap way kuih x kn nk menung igt pakwekan... (pakwe mn la ek?)... Huhuhu.
Jdnya sambil2 tu dptla aku update blog aku yg suram muram nih..
Niat di ati nk ngajak somi jenjalan tgk suasana org ramai soping raya.
Tp somi kata syg nk tggal terawih.
Lg2 10 mlm terakhir nih...
So aku pon fhm..
Bkn somi wat jht... Wat amal ibadatkan xkan la aku nk mrh.
Dptla aku siapkan kuih raya yg takat ni dh masuk 5 jenis..
Hebat gak aku eyh???? (walhal wat jer poyo sdpnya idak pon!!!).
Baju raya suma dh beli.
Tggal tudung jer lom carik.
Somi kata sok pas terawih nk ajak g bazar crk aper2 yg patut.
Bl2 nnt nk g crk handbag, somi suh carik...(tq Abi nk banjer...pdhl mmg suma pon somi belikan...hahaha).
Cuti merdeka somi ajak g JJ, tp xjmp pon handbag yg berkenan!
So kalu xjmp pon xper. Kemudian leh beli...
Arini aku x msk.
Somi tingin mkn nasik ayam kt Yok Mampir Cafe.
Skali beli carrot susu kesukaan somi & utk aku somi bungkuskan ceklat ais.. 

Suma air2 kt Yok Mampir mmg kaw!!!!
Eh kebetulan terjumpa lak kwn baik aku Siah..
Bkk pose ngan company kt situ.
Ish perut nih kyg la sgt.
Kay lah nk kacau somi nengok tv.
Somi aku kalau dh layan Beyond chanel@ Astro... Leka!!!
Jaga dia mmg nk kna sakat. Ekeke...
Da daa....~~~~

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails