Tuesday, December 29, 2009

Jenjalan carik penat!!!!!

Baru kusedar dh lame gak x update blog nih! Mst kwn aku Puan Esah tu bising2 lg. 
Sowi puan, sy xdok maso nk update! Ni br nk pikior per nk cito... Hehehehe.
Ahad pas aku ngn somi bwk mak jenjalan Kl. Tp tu la.. Xmau nek kete. 

We all try nek train lak. Sbnrnyer sj nk bwk mak nek komuter. 
Mak xpnh nek so somi cdgkn bwk mak sekali per slhnyer. 
Sume cdgn my huby... Tq B...
Pg2 dh bgn, siap2. Sblm btlk abah ajk minum @ ngn bhsa saintifiknyer "medang", hehehe. 

Medang kt mamak la per lg. Abah py tmpt peberet. 
Pas bekfes trus g station. Somi bg duit kt adik aku suh bli tiket. 
Bkn per, sj xmau bli huby tu... (pdhl xtau bli pon!!!!). Hahaha. 
Almaklum, kt Jasin mn der train... Sowi En. Huby...
Nek dr Klang, train smpi... FULL!!!!! Aduh, kna diri lak. 

Olhkrn mak aku tu dh berumur jadi aderla minah cina ni bg mak dduk. Klau x jenuh gak nk diri dr Klang smpai KL. 
OTW dlm train anak aku xmau duk diam. Dh la nk dkung ajer, dh tu men pusing2 kt tiang. 
Aku risau ngn aku2 skali tersungkuq nnt... (cheh... gna bhsa utara lak...ngada tau!!!).
Smpai KL Sentral we all amek Putra LRT g Masjid Jamek. Sj cuci mata bwk mak knon2 bk soping. Udahnyer mak pon rambang mata! Aku ni yg kureng selesa. 

G pkai shoe, so smpai KL rs x bernapas kaki aku! 
Cam melecet pon ader. Aduh... wat hal tol! Tp aku gagahkn kaki gak melangkah. Sogo pon smpai. Jgn menmain... Dptla bli bj ngn suar tuk si tecik Najla. 
Somi tah ke mn, jga Najla yg mule meragam!
Aku ngn mak msuk kedai2 tdung jer.. Dptla bli bbrapa helai. Jd la.. 

Smbil2 blikn mak Mlaka gelang kristal. Wpon jauh d mata, sn pon mak jgk. Xkan diluper!!!
Ms nk blk smula ke stesen aku crk gak kot ade2 kedai jual sandal. Jmpa la kdai Princess... 

Tp yg wat aku nk nanges tu, naper ssh sgt nk crk kasut saiz aku?????!!!! Bengangnyer!!!! 
Aper mslh ni? Sian aku. G mn2 pon ssh nk crk saiz kasut. 
Apakah yg slhnyer ngn kakiku yg bersaiz 9 ini???? 
Bkn slh aku dilahirkan ngn kaki yg pnjg... Huhuhu.
Aku teruskn gak jln wpon skt sgt kaki aku ni!!!! 

Relek, xkn nk tnjuk muka sakit kan... Jth shm I nnt!!!! Hehehe. Sggah Masjid India solat. Sblm tu aku jenjalan crk selipar kot2 ader. Dptla selipar murah brand Crocs yg dibeli ngn harga RM25.. Murahkan? 
Xkesahla asal aku selesa berjalan.
Pas solat somi ajak mamam, soru!!!! Adik aku Khairul ajak mamam kt CM. 

Aduh, menapak lg dr Jln Masjid India ke CM. Mkn kt Food Court ats CM. 
Kenyangnyer... Dr pg menahan lapar.. Huhuhu.
Adik suggest blk nek bas lak. Ktanyer Najla xpnh nek bas. So g la Klang Bus Station amek bas g Klang. Dlm bas Najla pyala suker! Tp xsmpai stgh jln dh ZZzzzzzZZz... 

Sian Najla. Pnt berjalan kot. Sehari xmyusu...
Smpai Klang somi g stesen keretapi amek kete. 

Pnt gak aku jln tggu somi kt Psr Jawa Klang. Dugaan tol. 
Tp somi pon sian, dr stesen bas ke seberang nk amek kete. Xper, exercise Syg.... Hehehe... 
Untung2 membakar lemak! Hehehe.
Smpai umah dlm kul 6 ptg, solat Asar kt umah mak. 

Pas Maghrib br blk umah. Mmg pnt giler. Dh lm x menapak. 
Asek nek kete jer. Tp mmg best! Cipta pglmn br. 
Mak la sian, smpai sengal2 kaki mtk makcik urutkan. 
Abh xikut so abah ktwakan mak jer... 
Saper suh jln jauh2 abah ckp. Hahaha.
Mlm pas Isyak g kenduri umah kazen lak. Mkn sdp2... 

Blk umah trus nk tdo. Pnt sehhh....

Wednesday, December 23, 2009

TINGGAL KENANGAN

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku

Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku

Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan....

P/S: Tetiba tersuker ngn lagu nie.. Meh klik kt bwh nie, dgr lagu ni sama2...
Tinggal Kenangan nyanyian Saleem

Alkisah...

Dh lm sgt aku x update blog aku ni. Sowi all... 
Kpd kwnku Esah, sori Sah. Tq la ko alert ngn blog aku ni. Cyg ko!
Arini aku nk cite per yg aku wat Ahd pas. Ye, Ahd 20hb tu.. 

Somi aku keje jd aku wat plan g Wetworld bwk anak aku tu mandi manda. 
Bosanlah kt umah! Abi pon xksh klu nk g...
Pg2 lg aku dh pack2 baju salin. Kul 8.30 pg adik aku Lini amek kt umah. 

Singgah umah mak jap bekfes, pastu kul 9 lbh tlk g.
Smpai kt sn.. Mak aihhh.... Ramainyer umat manusia! 

Mn nk park car nie... Full sumer tmpt. 
Adik ipar aku Nazri pusing smpai 3x. Pon xpat park gak. 
Udahnyer naked, ups... silap..
.Nekad park kt tepi jln jer, dkt ngn round about. Saman pon samanlah. 
Hbs, dh xder tmpt parkir lgsg!
Tu 1 hl. Nk msuk pon 1 hl! Kna Q pyala pjg... Aduh... Letih. 

Dh la Najla xmo duk diam. Tp smpt gak lah msuk. 
Tu pon sumer port dh full... Lpk 1 tmpt, adik aku jga beg sumer... 
Per lg, Najla ngn Danial pyalah suker! 
Berendam dlm air. Berlagak! Msg2 tamau gna pelampung. 
Lgpon air cetek... Hahaha. Gna pelampung pon xgna gak. Hehehe.
Puas gak lah berendam. Aku ngn kazen, Saadah g sumer kolam. 

Ha, kt tmpt yg dlm sket tu br la Najla ngn Danial nek pelampung. Sian. Gigil2 pon nk gak main air jer! 
Sonok tgk anak aku suka2 mcm tu. Klu Abi ader mst lg best. 
Tp xper, ngn Abi dh salu gak g jenjalan.
Dlm kul 2 ptg pas salin2 bj trus nk blk. Najla lak ngs ms aku salin bj. 

Pantang tol Umminyer ilang. Nk salin bj pon pyh! Dh setel salin bj ngs lg Najla tu. 
Nk men mainan yg msuk coin lak. 
Coin 50 sen xdok, knala aku tkr. 
Dptla men 1 mainan. Aduh, pastu nk menapak lg ke tmpt park kete. 
Jauhnyer! Dh la si tecik Najla tamau jln sndri, nk berdukung... Alahai.....
Dlm kete dia myusu. We all singgah Sek 11, mkn kt Pak Mal Nasi Ayam. 

Fuh! Ramai gak, tp dpt tmpt gak. 
Time mkn Najla berselera sguh. 
Lapar kot. Aku lak x hengat dunia, mkn lak kuah cili yg pds tu.. Sdpkn...
Pas mkn Nazri htr aku blk umh, dh Zhr, Najla pon dh tertdo dr dlm kete, so pas solat, aku pon ikut tdo skali! Pntnyer...
Dlm kul 4 ptg Abi blk keje, aku tjga, Najla pon bgn gak.. 

Abi bli apam blk.. Lapar lak aku bgn tdo. 
Balun apam blk lak. Hahaha. Tb2 aku rs perut aku xsdp. 
Tp relek lg. Abi lak ajak g umh Alang Eda kt Sepang. 
Aku on ajer. Aku siap2kn Najla, aku pon bersiap, dlm kul 5 lbh we all btlk g umah Alang Eda. 
Prut xsdp tu... Tp xper.. Leh thn lg.
Dh dkt2 smpai umah Alang tb2 prut ni memulas2 sgt! Smpai jer umah Alang... 

Pe lagik??!!!! Toilet dlu yg aku tuju!!!!! 
Alamak... Sham ngn Eddie lak kt dlm. Aku dh xthn nih!!!! Fuh... 
Per la dorg lm sgt mandi... Aku lari trus nek tgga, g toilet kt atas. 
Tak thn pya psl smpai tersungkur kt tgga! 
Hahaha... Sebbek org xnmpk. Msuk jer toilet... 
Hehehe. Sendri mau hengatla!!!!!! Fuh... Lega sgt.
Tp aku igt dh ok. Ruper2nyer skt prut aku makin truk.. 

Makin mencucuk2. Nk ngs, kt umah org. Skt aku thnkn jer. 
Aku mtk myk sapu kt Alang, msuk bilik anak buah aku Ayu, sapu myk kt perut.
Igtkn ok. Sm gak. Makin skt ader! Abi ty2 gak ok x. 
Dia ty mkn aper siang td smpai skt2 prut. Aku syak myb smbl nasi ayam kot.. 
Dh kna mrh ngn Abi. Abi ckp dh tau perut xthn pds, nk gak mkn.. Aku diam jer. 
Aku kol Ayu suh blikn pil Chi Kit Teck Aun. Pas dorg blk bli Pizza, aku telan pil skali. 
Lega jap jer, skt dtg blk. Ader la 10x aku kua msuk toilet.
Aku ckp kt Abi suh htr g klinik. Aku dh xthn sgt dh. 

Mau mlm xleh tdo kalu gitu gayanyer! 
Abi pon htr klinik yg dkt2 area umah Alang. 
Jmp dktr, dktr pon ktwa tgk muker aku yg mnahan skt tuh! 
Sbr jelah! Blk umah, aku trus mkn ubat. Lega sket. Dptla aku mkn Pizza 2 kpg. 
Perut xlarat nk mkn dh. Skt sgt. 
Dlm kul 11 kot br we all tlk blk.
Smpai kt umah pon aku msh kua msuk toilet lg. 

Smpaikn aku xtdo mlm. Smpai ke Subuh msh lg skt prut!
Siang tu aku mkn lg ubat, Alhamdulillah... 
Dh ok. Ish2... Mcm2. Abi xkeje Senin tu. 
So Abi htr g keje. Tu lah alkisahnyer... 
Natijahnyer, aku trauma lak nk mkn pds2 lg...
Tammat

Wednesday, December 9, 2009

Pengalaman Mengajar!

Aku nk cite lak pglmn pertama aku pgg steering kete. Hehehe. 
Sume org pon ader pglmn cam aku ni kan? 
Aku mule bwk kete ms umur 16 thn, form 4. Ms tu aku bwk kete mak aku. 
Kete Kancil jer. Ms tu mak g haji. So ader chance la aku!!!! Wawawa...

1st time org yg ngajar aku tu abg sepupu aku gak, nm dia Sahar. 
Ms tu Sahar pon xkawen lg, bujang lg. Skrg dh anak 3 yea.. 
Ms tu ptg blk skolah. Aku ckp kt Abg Sahar ajarlah aku driving. 
Abg Sahar ckp ok. Dia bwk jap, trus suh aku lak bwk. 
Fuh ms tu tktnyer!!!! Dh la xpnh bwk lg. 
Tp mgkn aku ni trg ati kot. Hahaha! Ptma kali drive dh leh bwk dh. 
Punyalah laju smpai ader org kg tegur, btol ker Zura bwk kete tu??? Hehehe. 
Dr saat tu lah aku suke curik2 bwk kete. Salu ms mak xder la. Huhuhu. 
Mule2 ader gak enjin mati2. Yela, br nk bljr imbgkn clutch ngn myk.

Lesen memandu aku dpt ms umur 18 thn, ms tu thn 2000. 
Aku amek lesen ms aku study kt Kuantan. 
Aku ngn kwn aku Melly sm2 bljr & test driving kt sn. Tp tu la.. Ms bljr driving aku ngn Melly xsm. Coz ms kuliah aku ngn dia xsm. Aku kursus Akaun, Melly Bisnes. 
Yg tkg ajr ngn amek aku tu nmnyer Abg Mie. Eee... 
Tu yg nk cite tu. Miang sguh Abg Mie tu. Smpai naik tkt aku. 
Ajk aku kawenla pela. Melly la salu jd org tgh. 
Abg Mie psn kem slm la.. Xksh lg, siap slm syg lg! Geli mak!!!!!
Melly smpai bosan mlayan Abg Mie tu, suka sgt nk ty2 psl aku. 
Ms test aku lulus skali jer! Lega sgt. Abg Mie siap janji nk blikn aku cincin belah rotan. 
Eee, naik ngeri aku. Mentang2 dia ader kdai emas...

Pas hbs test sume aku dh xnk tau lg cite psl Abg Mie tu.. 
Dh kawen tp gatal!!!!! Tiap ptg kt kolej aku ilang. 
Sume org ty aku g mn, tp aku wat xtau ajer. Roomate aku jer tau. 
Smpai ader yg bengang aku asek kua jer tiap ptg. Kol xagkt.. Hehehe.

Pas dpt lesen, aku n da geng trus wat plan g picnic. 
Ha, ni lah kngn plg best slama aku study. 
We all sewa kereta 3 bijik. Aku, Melly ngn Asmahanim jd driver. 
Cuak gak. Picnic ktorg ms tu g Air Terjun Panching! Mmg best. Adventure gak jln g sn.. 
Dh la lesen br. Tp dek krn aku ni sempoi, aku redah jela. 
Smpai mlm ktorg lenjan kete tu pusing2 town, Teluk Cempedak pon roger! 
Ape der hal, sume pompuan, 12 org sumer. 
Blk kolej lewat dr kul 11 mlm, ape lg kna sound la ngn pak guard. 
Tp dia bek ati. Dia suh park kete kt tmn perumahan blkg kolej, umh dak2 laki. 
Ms tu segan yg amat. Siap mtk izin ngn dak2 yg ktorg xknl... 
Sebbek dorg bg tumpang park kete. Ee, bl igt blk... 
Nkl gak ktorg nie. Tp indah bl dikenang!

Soknyer sblm pulg kete tu, ktorg lenjan lah kete tu smpai ptg. 
Jenjalan kt town. Ader sorg kwn laki aku tegur. 
Nm dia Syafarin @ aku pgil Parin jer. 
Bl dia dpt tau jer aku bwk kete sume pompuan dlm kete, dia mrh aku. 
Dia ckp "hang p picnic sume pompuan?" Aku iyekan jela. 
Pastu dia ckp "hang tau x bhya.. Kalo ada paper sapa nk tlg hang pa suma? Berani2 sgt". 
Ms tu aku diam jela. Aku balas "syg gak hang kt aku no". 
Skrg dh xdgr dh cite dak Parin tu...

Kt bwh ni la jns2 kete yg aku pnh bwk ms awl2 dpt lesen... 
Tp gmbr hy hiasan semata2. Aku bkn pemiklik kete sbnr. Hehehe.

Ha.. Ni bkn kete bpk aku, tp jns model yg sm. Honda Accord. 
Kete Auto ptma aku bwk. Syok gak bwk auto eh.

Model Iswara ni la yg aku bwk ms g picnic ngn kwn2. 
Manual. Kete sewa. Bwk ms br jer dpt lesen.

Ha, kete Kancil kete ptma ms aku bljr driving ngn kazen. 
Ni pon gear manual.

Diam xdiam, dkt 10 thn gak aku ader lesen. Dh byk tmpt aku g. 
Plg jauh aku drive g Bkt Kayu Hitam, Kedah. Trus masuk Penang. 
Ms tu bwk kete abah g amek kazen study kt Alor Setar. 
Dh kawen ni, jln jauh biasa huby yg drive. 
Dia xsmpai ati nk suh aku drive. Hehehe.

Teruskanlah

Pernahkah kau bicara
Tapi tak di dengar
Tak di anggap
Sama sekali

Pernahkan kau tak salah
Tapi disalahkan
Tak di beri
Kesempatan
Kuhidup dengan siapa
Ku tak tau kau siapa
Kau kekasihku tapi
Orang lain bagiku
Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau begitu
Kau tak butuh diriku
Aku patung bagimu
Cinta bukan
Kebutuhan mu
Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau.. kau begitu
Teruskan lah… teruskan lah.

Saturday, December 5, 2009

Sehari bersama budak2 nakal!


Arini aku x keje. Mak x pat jga Najla & Danial. So aku take over hak penjagaan. Hahaha. Aduh, pnt gak jga 2 org skaligus. Baru aku tau cane pntnyer mak jga 2 org cucu yg makin nakal nih. Kirenyer arini aku lah baby sitter dorg. Sebbek mak x suh msk. Klau x mau tungang terbalik umh! Tu jga anak ngn anak buah. Kalau anak aku dua org caner la gayanyer! Haru biru!!!!

Olehkrn awl pg mak dh kna g umh jiran wat walimatul urus, jd sumer bnd aku nk kna wat gak. Danial tdo dlm buai lum bekfes ngn mandi. Dlm 9 lbh dia bgn, aku suap mkn, trus mandikn. Haa... Biase Danial mandi air pns yea??? Ha, arini Mak Long curah jer air kolah yg sejuk tuh! Menggigil2 dia. Sian lak. Xper... Kna bljr mandi air sejuk. Hehehe.

Najla dh siap dh, dr umh aku siapkn. Tu pon ngn ms nk mandi. asal nk mandi ngs, xkire la ktner pon. Tau ngs ngs ngs. Fed up gak. Kdg naik angin gak aku. Nk mandi pon ssh. Nk kna berperang dulu. Najla Najla.. Tp bl fkr2 blk, nm pon budak. Tp tu lah, geram menguasai diri!!! Hehehe.

Masuk noon, budak2 still main ajer. 
Hbs umh nenek, cam kapal pch! Aku gak kna kms. 
X kang mak bebel 10 thn x habes! Pnt glr. Kalau pnt ngemas bdn leh kurus best gak! Hehehe. Ini still da same jer. Hahaha. Najla lak suker nau nk wat aku mrh. 
Ader ker digigitnyer bdn si Danial tuh. hbs ngs melalak2 Danial. Birat gak ksn gigitan. 
Skali aku sbr lg. Msuk kali ke 3 mmg nk kna Najla ni. Aku gigit tgn dia lak! Hahahaha! 
Ha br dia tau skt ker x. Naik berdarah tgn Danial tuh. 
Mau x gigit stgh mati. Jap lg adik aku bising2 lak tgk tgn anaknyer lebam2. 
Aku pon xphm knp la si Najla tu suke sgt gigit si Danial tu. Mrh sgt ke, geram ke aku pon x phm!

Ni Najla dh tdo. Pas aku susukn bdn, dia tdo. Mgntk sgtlah tu. 
Danial jer yg lum nk tdo. Klau dua2 tdo aman sket aku. Hehehe. 
Sian Danial. Mst skt tgn yg kna gigit tu. 
Tp aku dh bubuh ubat dh. Tdola cpt Danial. Mak Long nk relek2 jap. Hehehe.

Mlm ni plan nk g umh kwn aku kawen, si Ajerlin! Jauh gak umhnyer, kt Banting.
Jgn sesat dh ler. Aku g mlm, hop sngla crk umh ko. 
Kawen gak ko ek. Dulu kwn ngn orglen, kawen ngn orglen. 
Tulah nmnyer jodohkn Lin? Tp xper, aku phm. 
Ko pon dh stori sume kt aku. Smg ko bhg Lin. Xpat g siang sok, ader 3 lg mjls kawen.

Ok la, cukup takat nie. Nt ader cite aku masuk entri baru.. Daa.. baibai.

Friday, December 4, 2009

HARGAILAH ISTERI ANDA!!!!

Mulianya seorang isteri di sisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang' manusia...
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap di waktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak... jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak...
Si suami pulak, jgn la berebut dengan anak untuk menyusu pulak...
Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah,
Tapi bila dah habis cuti tu... layanlah suami... "offer" lah pada suami,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala... jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak... ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih...

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran seksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima di atas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah... ganjaran Alah ke atasnya jua...

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan
di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain...
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu (lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba-hamba mu yang bertaqwa ...
ampunkan dosa-dosa kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat-umat islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah...
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya) : "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini :
"Laa ilaaha illallah!" x 10

Thursday, December 3, 2009

Kenali suamiku

Tgh bosan2 nie aku nak menyiasat jap serba sikit ttg somi ksygn aku tuh! Somi aku tu lahir bkn November, berzodiak Scorpio. Melalui kajian Dr Fazilah Khamsah, mari kite rungkai persoalan itu! Hehehe. Cam per jer. Ader cam pengacara mistik x? Hehehe. Sambil2 mengenal hati budi. Ececeh... Cam br knl smlm lak.

NOVEMBER


banyak idea dalam perkara ~ yes! mmg btol. byk idea & sgt kreatif.
sukar utk dimengertikan atau difahami sikapnya ~ part ni yg kdg aku geram jer. tak phm btol!
berfikiran kehadapan ~ kna ty yg punya diri. kdg ader gak cite plan ms dpn.
berfikiran unik dan bijak ~ ntah... unik caner yea???
penuh dgn idea-idea baru yg luarbiasa ~ sentiasa!
pemikiran yg tajam ~ biase jer kottt...
daya firasat yg sgt halus dan tinggi ~ not sure, ader gak kdg tu.
bagus utk jadi doktor ~ hahaha! sains pon x lps!!!!
cermat dan teliti ~ teliti ngan masa!!!!
personality dinamik ~ dinamik tu aper ha????
sifat yg berahsia ~ sgt perahsia!
pandai mencungkil dan mencari rahsia ~ tang ni xtau lak.
banyak berfikir ~ fikir yg xpenting watper, wat drh tggi naik ajer! cool abi!
kurang bercakap tetapi mesra ~ mesra iye, kurg bckp tu kurg tepat.
berani, pemurah, setia dan byk kesabaran ~ sgt penyabar! wat abi mrh pon xmrh2 gak.
terlalu degil dan keras hati, apabila hendak diusahakan sehingga berjaya ~ mgkn... degil kdg2.
tak suka marah kecuali digugat ~ tak penah mrh so far... pybr sgt!
mudah ambil berat terhadap orang lain ~ i lov u lah abi!!!
pandai muhasabah diri ~ ya...
cara berfikir lain dari org lain ~ mmg lain sgt!
otak yg sangat tajam ~ tak tau la..
pandai mendorong diri sendiri ~ pon tak tau gak.
tidak hargai pujian ~ pnt puji, cam xder prsn ajer!
kekuatan semangat dan daya juang yg sgt tinggi ~ tak tau la yer ker..
apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya ~ mgkn
badan yg tough ~ tough sgt... hehehe. yolah tu abi!
kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam ~ not sure
romantik ~ tak sgt.
tidak pasti dgn hubungan kasih sayang ~ mgkn gak.
suka duduk dirumah ~ yes! berjalan bl perlu.
sangat rajin dan berkemampuan tinggi ~ mmg rajin.
amanah, jujur setia dan pandai berahsia ~ mmg...
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi ~ yg ni xsure.
bercita-cita tinggi ~ kna ty abi gak.
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah ~ yg ni yes! kdg aku yg hangin sendiri!

Pantun Keluarga Mohd Ali & Ariyah

Nak dgr pantun? Bkn pantun 2 kerat, bkn jgk pantun 4 kerat.
Tp tahla, pantun berkerat2 kot.
Pantun ms Majlis Kumpul Waris Hjh. Che Lun Bt Tompang di Kesang, Jasin pd 28 Okt 2009.
Pantun ni kan kak ipar aku yg create tau. Mlm sblm mjls aku dok pelik lak.
Alang Eda aku tu asekla dok ty itu ini. Dia ty Emi bilal ker kt surau.
Dia ty aku kawen dulu ker Jaja dulu. Pastu dok pgg kertas ngan pen lak tuh!
Btmbh2 musykil aku. Tak lm tu br kak ipar aku yg sorg tu gtau.
Alang Eda ngah wat pantun rupenyer. Mmm.. patut la pon.
Ty mcm2, preparation tuk soknyer yea...
Lewat gak Alang Eda tdo mlm tu. Mengerah keringat gamaknya!!!! Hehehe.
Jgn tdo mlm pon ngigau berpantun ngn Abg Lan udah!
Ms mjls bermula, ktorg fmly ke 3 yg memperkenalkn diri.
Yg len perkenal diri sendiri.
Tp ktorg spesel sket. Alang Eda pulun sumer!
Ader gaya la Alang. Almaklum... cikgu bsrkn..
Ktorg jas agkt tgn jer bl pantun ttg ktorg dibacakn oleh cikgu kiter tu.
Mudah & sng kan???? Hehehe.
Pasti ader yg jeles... Huhuhu. Ha, bwh ni gmbr ktorg ms sesi berpantun tuh.
Mn yg lawak tu ktorg pakat gelak ramai2.
Alang Alang... wat lawak gak eyh???? Inilah keluarga bahgia ktorg.
Tp Kak Ngah Jannah xder, g Mekah tunai haji smbl bekerja.
Dia kerja ngan Astro. Kak Long Nizah lak busy kot.
Anak nk SPM. Tak dpt join udhnyer...

Ha, bwh ni lah pantun yg aku gtau td. Amcm? Ok gakkan.. Tq Alang!!!

Awal Bismillah pembuka bicara,
Selamat Datang Salam Sejahtera,
Hari Keluarga dan Hari Raya,
Tahniah diucap buat semua.

Tiba giliran keluarga Ariyah,
Izinkan saya untuk mewakili;
Walaupun kami ketiadaan ayah,
Kenangan bersamamu tetap di hati.

Warna hijau tema kami,
Pilihan bonda sejak dahulu;
Warna Islam warna bumi,
Tenang dan sejuk pakailah selalu.

Hajjah Ariyah aset kami,
Dialah emak dan nenek terbaik;
Pengorbananmu banyak tidak terperi,
Idola kami setiap detik.

Arwah Mohd Ali ayah penyabar,
Banyak berjasa selama hayatnya;
Menyayangi cucu kecil dan besar,
Semoga Allah mencucuri rahmatNya.

Kami semua 9 beradik,
Yang nombor 1 namanya Rohana;
Masih single orangnya cantik;
Hobinya gemar pergi berkelana.

Along Ana kerja kerani,
Tinggal di kuarters Putrajaya;
Di Cheras ada rumah sendiri,
Siapa dapat cuci kaki.

Anak ke-2 Abu Bakar,
Isterinya Nur Jannah di tanah suci;
Beliau suka buat kelakar,
Kalau bercerita tak kering gusi.

Anak Bakar ada 3 orang,
Yang sulung bernama Mohd. Amir Farid;
Farah dan Solihin adik penyayang,
Mereka suka senyum meleret.

Anak ke-3 saya sendiri,
Rohaidah nama diberi;
Roslan Mat Tahar nama suami,
Berulang ke Johor mencari rezeki.

Kami punya 5 cahaya mata,
Rohaizzad belajar di UTHM;
Rose Idayu pula anak ke-2,
Pelajar UTP sedang praktikum.

Yang ke-3 Rose Emilda,
Tingkatan 4 di Teknik Sepang;
Rohisyam adiknya hensem ada,
Rozaidi si adik asyik nak menang.

Anak seterusnya Along Nizah,
Amran Hamid nama suaminya;
Pulau Gadong tempat yang indah,
Di situlah tinggal seisi keluarganya.

Along mempunyai 2 orang buah hati,
Afri si buah hati pertama;
Maaf tak dapat hadir anak SPM ulangkaji,
Adiknya bernama Arnidia.

Nor Aizam anak seterusnya,
Isterinya Nor Azalina nama macam serupa;
Duduk di Beranang sekian lama,
Mempunyai 3 orang anak teruna.

Anak pertama Nasrul Aiman,
Nak periksa UPSR tahun depan;
Nabil Zikri hero kesayangan,
Adik Akmar terkenal tampan.

Anita Mak Lang paling dermawan,
Disayangi oleh anak-anak buahnya;
Pak Lang Jurie pun tiada tandingan,
Sekali bersuara banyak ilmunya.

Semalam Ita beritahu saya,
Nama bakal putera-puterinya;
Tapi itu semua rahsia,
Doa-doakan moga dimakbulkan segera.

Anak seterusnya Pakcik Azmi,
Isterinya Nor Azura orang Klang;
Jaguh bowling seantero negeri,
Selalu ke surau bila sembahyang.

Nur Azyan Najla permata hati,
Cute comel pandai bergaya;
Sepupu-sepupu sangat meminati,
Tanyalah mereka kalau tak percaya.

Anak second last ialah Zanariah,
Mak Teh Jaja nama timangan;
Tinggi lampai cantik bergaya,
Mengemas rumah itulah kegemaran.

Pendatang terbaru Pak Teh Zairul,
Pakar IT di pejabat MAIM;
Kalau bercakap berbakul-bakul,
Riuh rendah seluruh Jasin.

Anak bongsu Maksu Ella,
Nama sebenarnya ialah Suhaili;
Belajar di Ipoh, di Lendu bekerja;
Dengan emak teman sejati.

Hobi Maksu masak spaghetti,
Kek cokelatnya jadi igauan;
Mak kata dia suka manjakan diri,
Tapi sebenarnya suka berkawan.

Demikian tadi kisah kami,
Anak cucu Ariyah mohon berundur;
Salah silap harap dimaafi,
Semuanya semata-mata untuk berhibur.
Abang, kakak dan adik janganlah marah,

Kalau tercuit di sana-sini;
Di Hari Keluarga kita bergembira,
Ada rezeki kita buat lagi.
Dua, tiga kucing berlari,

Mana nak sama si kucing belang;
Dua, tiga boleh kucari,
Mana nak sama encek Che' Lon seorang.

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga;
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dkenang juga.

Wednesday, December 2, 2009

Terharu!!!!!!!!

Olhkra dh ketandusan idea dok fkr bnd per nk cite, so aku wat kptsn utk cite ttg pemberian sesuatu utkku drp seseorg yg sgt aku syg!!!!
Aku ni ader 1 hobi tau. Bl jenjalan kt mall, nmpk jer kedai jam, aku mst jengah2 jap. Suamiku pon sm hobi gak cam aku. Hobi ni pon dtg sbb suami suker sgt masuk kedai jam, so aku pon terikut2.. Tp tu la aku, belinya xpon!!! Hahaha. Silap2 amoi2 dlm kedai tu pon nyampah tgk aku, hehehe. Aku lm dh perhati jam brand nie.. Tp yela, hrg bleh tahan (pd org mgkn xmhl kot). 
So fkr2 blk, xmaulah beli. Membazir! Jam lm aku yg brand 'Adidas' pon elok lg, 2pon hadiah drp suamiku tsyg. Aku jga elok2, suami hadiahkan ms mula2 ktorg dinner kt tmpt exclusive! 
Masa tu br 4 bln bercinta. Cayala... Hehehe. Terasa cam dlm drama lak. 
 Yela, layanan mmg 1st class... Huhuhu.
Berbalik pd cite jam idaman aku tu, walaupon aku xminat nk beli tp aku salu berangan2, bestnye la kalau ader org hadiahkan pd aku. Tp saper nk bg pon... Hahaha. 
Tau x, jam idaman aku tu xsaper pon tau coz aku xpnh cite kt saper2. Aku ni jenis xreti nk mtk2 walaupon ngn suami sndiri. Aku xnk mnyusahkan saper2 sbnrnyer.. :) Lgpon isteri xelok meminta2, lgpon bkn penting sgt kan...
Nak dijadikn cite, ms Ramadhan yg lps, jam 'Adidas' aku wat hal lak. 
Ptt aku tgk dh 2, 2x aku pakai asek kul 9 pg ajer. Urmm... bateri py hal lah tu!!! Byk kali dh aku nk tkr bateri tp luper jer. Serius mmg xigt lgsg. Suami asek ty jer dh tkr bateri lum, coz dia amat cerewet dlm hal masa. 
Dh dkt nk raye pon jam aku msh xbernyawa lg, ats sbb AKU LUPER!!!!!! 
Ish, sjk dh ader anak ni cpt sgt pykt pelupa aku ni dtg. Hehehe. 
Raye pon lg 2 hari nk smpai, aku plan nk tkr jer bateri jam kt Jasin coz thn ni turn raye kt umh mentua..
Ktorg blk Jasin 2 hari sblm Eidul Fitri. Grk sblm buka dlm 6 ptg. 
Pas suami masuk2kn brg dlm kete, ms nk mulakan pjlnn tu la m'jadi kngn indah dlm hidup aku.. Enjin dh start, tb2 suami ty, "bwk x jam Ummi? Kata nk tkr bateri kt kg..". 
Aku jwb "ader bwk, dlm handbag". Aku fkr kot suami kck ati, seolah2 aku xjga jam pemberiannye.. Pastu suami toleh seat blkg aku ty crk aper? 
Trus suami bg aku 1 paper bag smbl ucapkan "Slmt Hari Raya Syg.. 
Hadiah ni utk Ummi. Sian smpai xsmpt2 tkr bateri..". 
Aku rs tergamam gak. Terus bkk. Wahhh... Inilah jam yg aku idam2kan... 
Tq Abi.. Pas adegan bg jam tu br la ktorg truskn pjlnn.. Nk tgk jam tu??? Tadaaa.......


Inilah jam Solvil Titus yg slma ni aku tgk syp2 (xksh ape paten pon coz aku minat brand ni jer). 
Sungguh, xsorg pon tau. Tp suamiku sndiri yg menghadiahkannyer kpdku... 
Tjwb lah sudah siapakah gerangan insan yg akn hadiahkan jam brand nie, iaitu suamiku sendiri... 
Abi ckp dia pilih paten ni coz nk aku nmpk feminin, dia ckp lg, ms nk beli tu dia bygkn dulu, mst tgn Ummi cantik kalau pakai jam ni... Aku terharu sgguh!!!!!! Nak tau hrg dia? 
Berminat???? Carila di kedai2 jam berhampiran anda.. 
Tak mhl mane pon. Aku jer yg kureng tak mampu!!! Hehehe.
Yg ni dibeli di City Chain shj... Hehehe. Tammat suda...

Thursday, November 26, 2009

Kek Pelangi Cintaku

Olhkrn sok raye aji aku pon merajinkan diri wat kek. Aku nmkn kek yg aku wat ni 'Kek Pelangi Cintaku', amcm ok x? Sukati aku la kan nk ltk nm per pon, kek ni aku yg wat. Huhuhu! Resipi ni aku amek kt internet plus resipi sendiri Then aku mtk tlg adik aku snap gmbr aku! Hahaha.. Pastu mtk tlg dia tlg2 kacau sket, aku kepenatan pas msk2 utk raye sok. Bahan2 nk wat kek ni spt berikut:

1) 2 cwn buttercup/marjerin
2) 1 1/2 cwn gula icing
3) 5 biji telur
4) 1 teh camca esen vanilla
5) 2 cwn tepung naik sendiri
6) pewarna merah & hijau

Cara2 membuat spt d bwh:

 
Pukul buttercup/marjerin & gula icing sampai kembang

Pastu masukkan secamca teh esen vanilla

Masukkan telur sebiji demi sebiji & kacau sebati

Pastu masukkan tepung sikit demi sikit, kacau rata

Bila adunan dh sama rata bahagikn kpd 3 bhgn, warna merah, hijau & warna asal

Lapiskn 1 demi 1 warna mengikut cara yg kite suka then bakar dlm oven dlm 30-45min bersuhu 180 darjah celcius

Dh siap kek aku nie... Cantikkn???? Hehehe.
 
Siap dihidang.. Silakan jamah... ;)

Selamat mencuba kay! Dh pnt nk msuk tdo... Gd Nite all....

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails