Monday, August 30, 2010

Biskut Chip Chocolate

Mlm ni aku memulakan projek membuat kuih raya dgn dibantu oleh adik aku.
Aku buat sorg? Erm, x larat dek non...
Kat atas tu lah nama kuih raya yg aku buat.
Najla dgn anak buah aku si Danial tu cam biase lah.
Xmengacau bknlah Najla & Danial!
Jd Tarzan jap gak lah aku!
Kena mrh budak2 ni pon buat xtau jgk.
Alhamdulillah, siap gak lah.
Nak tengok ker?

 
Yg atas ni aku sajer2 try bentuk.
Tapi kureng berkenan.
Walaupun agak comot, tp jadila...
Korg ader? Sekurang2nya aku ader gak dari xder...


Yg ni aku terus jadikan pilihan.
Senang nak cetak.
Kalu sedap sok2 leh buat lg. Hehehe.
Tp dah aku yg buat, sure la sdp... Aper da!
Oklah.
Nt sok2 kalu aku terajin buat kuih lg aku stori na!
Cukup takat ni utk kali ni.
Letih dah sbnrnya. Hehehe.
Daa...

Tuesday, August 24, 2010

Bersahur & Berbuka

Salam.
Kot pelik tajuk aku eh?
Jas nk share pglmn bersahur & berbuka aku pd thn ni.
4 thn dh aku kawen, rasa baru thn ni somi kecintaan (asek ksygn jer...tkr lak) aku nk bgn sahur.
Thn sblm2 ni asal aku kejut dia xmau pon bgn.
Katanya xbese sahur.
Yerla, dh bese idup bujang sblm ni.
Tp bknlah xpnh bgn lgsg, cuma kurang la.
Ader gak sesekali bgn sahur, tu pon jas minum air suam jer.
Tp thn ni, arini dh 14 Ramadhan, lom pnh lg somi aku tu xbgn sahur.
Tepat jam 4.50 pg aku akn bgn & siapkan aper yg ptt.
Nnt kang somi tu aku kejut dia cpt jer bgn.
Siap mkn kang kdh kami layan cite kt TV.
Tp bese aku duk membongkang kt bilik.
Somi lah yg layan TV kt luar sensorg. Hehehe.
Dkt2 kul 6 pg kang somi aku dh masuk mandi.
Eh, mandi bese tau, bkn mandi yg luar bese (sensored lah pulak hahaha!).
Jgn fkr yg tidak2 ok. Hehehe.
Kang dia siap2 terus g jemaah Subuh kt surau.
Aku sambung tdo, 6.30 br bgn blk. Hehehe.
Somi dh siap pakai baju ngn krj aku baru hegeh2 nk bgn.
Itulah rutin sahur aku tiap ari.
Time berbuka bese blk krj 5.30 ptg aku dh bersilat berperang di dapur.
Wpon leh beli kt luar, tp aku ttp nk msk utk aku, somi & anak mkn.
Mskn sendiri lbh lazat knp nk beli kt luar? (hahaha...pdhl xder saper pon puji).
Cuma kdg air & kuih muih jer beli di bazar.
Aderla gak kami bkk pose kt luar.
Tu pon sbb somi yg ajak.
Best gak sesekali mkn luar, xlah pnt nk msk.
Pas berbuka solat maghrib kang somi siap2 nk g terawih.
Tggl la aku & anak kt umah.
Sejak ader anak aku xdpt dh g solat terawih kt surau.
Frust gak.
Mlm kang dlm 10.30 somi blk dh dr terawih.
Layan TV @ ronda2 bwk anak kua.
Area kul 12 tgh mlm-1 pg masuk tdo & menjelajahi 1 dunia..
ZZzzzZZZZ.....
Pg sok bgn lg sahur & begitulah rutin setiap ari.
Hehehe. Tu ajerla citenya.
Sekian.

Sunday, August 22, 2010

Abah Sayang


Hari ni 22 Ogos 2010 adalah ulangtahun kelahiran abahku yg ke 57 tahun.
Doaku utk abah smg abah dipanjangkan umur & diberikan kesihatan yg berpanjangan olehNya.
Abah adalah lelaki yg terbaik yg pernah wujud dlm hidup aku selama ini.
Oleh kerana hari ini msh lg di bln pose, jd xde la kami suma wat aper2 sambutan utk abah.
Hanya doa yg kami iringi utk abah.
Sayang abah selamanya!

Friday, August 13, 2010

Marhaban Ya Ramadhan

Salam.
Aperla aku nih. Arini dh masuk 3 Ramadhan baru nk cite psl perihal bln pose.
Tp ok what, msh bln posekan...
Tak salahkan... Hahaha.
Bln2 pose ni aku cam besela..
Cekal ati! Hahaha. Yerla, ko pnt pon leh wat aper.
Plg2 pon korg duk nengok jam bilalah nk buke.
Lmbtnyalah masa nih! Tu ajerla pon korg leh watkan..
Kbtln thn ni pns yg amat.
Mmg thn ni pose kna sbrla.
Yg bestnya aku tgk kt bazaar Ramadhan, suma yg jual2 air, xsampai kul 7 dh setel!
Kosong suma bks air.
Rzki org yg niaga air la. Musim pnsla katakn.
Mmgla byk beli air smpi xhengat dunia.
Sorg jer bli 5, 6 jns air. Mana xcpt abis air kt bazaar.
Tu lom lg yg pose acah2 jer. Muka xhengat, pnt kemain!
Pdhl smpi umah, azan pon lom, air dh abis dulu!!!!
Hampeh, dh tua2 pon xtau malu xreti nk pose.
Budak2 pon leh pose yg tua2 lak xsdr diri.. Astahgfirullahalazim...

 
Time2 pose xdinafi kdg rasa gak lapar.
Berkeroncong perut.
Dah tu awl2 lg dh fkr menu nk bkk pose ptg nnt. Hahaha.
Bg yg pmpn cam aku ni, dh sbuk fkr nk msk per.
Pening gak duk memikirkn hal2 dapur ni ek.
Dulu ms mak yg msk, komplen xsdpla pela.
Dah kawen, duk sndri...
Hamik ko!!!! Baru tau ssh sngnya nk fkr nk msk per!


Kpd kwn2 & sahabat handai..
Tak terlewat lg kan utk aku mohon ampun & maaf..
Hehehe.
Smg kite dpt berkat di bln pose yg mulia ni. Amin.

Pg td aku baca paper Metro.
Ader lak terselit iklan McD utk sahur & berbuka.
Aduh...
Dahla McD tu peberet aku.
Tgk lak beraneka jns burger, aduh...
Pulak tu menyelerakan gmbr GCB tuh.
Leleh gak lah air liur yg xbasi nih..
Kepala pon dah duk berfikir sdpnyalah kalau dpt mkn kt McD!
Huh.. Dugaan bln pose tol! Nafsu mkn menguasai diri!!! Ngeh3..
Takleh jd ni.
Igt dlm sbln ni nk kena tuju gak McD...
Tu lah..
Blm buka mcm2 beli.
Dah buka kang, minum pon bergelas2...
Mkn pon ala kadar.
Beselah tu ek. Adat. Kih3.


Buat suma umat Islam di dunia..
Diucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak.
Mudah2an amalan kite diterima di bln yg penuh barakah ini.
Bykkan amal ibadat kite.
Berdoa agr ditemukn dgn Malam Lailatul Qadar. Insyallah.
Amin..

Thursday, August 12, 2010

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan - Matahari

Lagu Buat suamiku tercinta...

Hanya Aku Yang Tahu
Di mana Kehebatanmu
Bukan Manis Senyuman
Manjanya Lirik Meskinya Itu Menawan
Tapi Kesudianmu menerimaku
Seadanya Aku...

Hanya Tuhan Yang Tahu Betapa Kucinta Kamu
Bukan Setinggi Awan
Sedalam Biru Lautan
Tak Mampu kunyatakan
Tak Bisa Ku Luahkan
Hanya Pada Lagu
Ku titip rindu

C/O
Selamat Ulangtahun Perkahwinan Kita
Moga Teruslah Kita Hidup Sentosa
Selamat Ulangtahun Perkahwinan Kita
Ini Harinya Kita Hidup Bahagia

Tiada Siapa Pun Yang Tahu
Sedetik Ke Depan Apa Yang Berlaku
Kita Ingin Bahagia
Dia Yang Yang Menentukan..

4 Tahun Yang Indah!

12/08/2006, msh jelas lg terbayang saat-saat indah aku & suami diijab qabulkan..
Itulah kngn plg indah pernah berlaku dlm hidup aku.
Hari ini, 12/08/2010, genaplah 4 thn rumahtangga yg aku bina bersama suami tersayang.
Dgn kehadiran permata hati kami, Nur Azyan Najla yg berusia 3 thn..
Sedar x sedar masa berlalu begitu pantas!
Byk kngn manis & pahit kami lalui bersama.
Salah fhm perkara biase.. Hehehe.
Tapi selama 4 thn ini, kami jarang selisih fhm.
Krn kami sgt saling memahami & bertolak ansur.
Kalau gaduh pon mgkn x sampai 10 min dh betegur semula. Hehehe.
Mmg susah nk tgk kami bergaduh.
Dlm sbln pon lom tentu kami dpt bertekak. Hahaha.
Itulah indahnya hidup sbg isteri kpd Azmi Mohd Ali.
Seorang Azmi yg tiada duanya....
Sgt memahami, sgt pybr, sgt btgggjwb... Sgl2nyalah sgt!!!
Nk tgk suamiku mrh pon sgtlah ssh.
Dialah suami yg sgt istimewa dlm hidupku...
Paling penting, suamiku sgt menjaga hbngnnya dgn Tuhan.
Sesibuk & sepenat mana pon dia xkn lupa mengerjakan suruhanNya..
Alhamdulillah... Dialah suami yg Allah takdirkan utkku.
Olhkrn ulgthn perkahwinan kali ni jatuh pd bln Ramadan..
Jadinya xder la pape smbtn. Hehehe.
Sedari pg td aku memikirkan juadah aper ingin dimasak utk berbuka.
Tgahari td suami htr sms,
"Ptg ni ape kata kite berbuka pose kt luar, Umi xyah msk, sempena Anniversary kite..."
Aku pon aper lg, reply sms dgn pantas!!! "Nak!!!".
So arini smbtn ulgthn kami adlh dgn berbuka pose di luar.
Tempat & juadah biarlah suami yg tentukan.
Suami pon dh cukup tau aper yg aku mkn & tidak.
Utk suamiku, trm ksh utk kali ini..
Trm ksh atas ksh sygmu...
Smg kebahagiaan ini biar utk selamanya!
Insyaallah.

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails