Thursday, July 18, 2013

KYPM Kuantan



Melihat gmbr di atas... Membuatkn hati aku terasa semacam...
Jujurnya aku sedih!
KYPM Kuantan.. Tmpt aku bljr dulu..
Lbh 10 thn berlalu... Terasa cam baru je smlm Kuantan aku tinggalkn...
Rindunye saat2 bljr dulu..
Rindunye pd teman2...
Rindunye pd kngn lalu..
Rindu pd usia remaja.. Hehehe..
Usia remaja yg byk kami habiskan dgn senda gurau gelak tawa..
Semuanya itu adalah kngn yg paling indah..

Tuesday, July 16, 2013

Jalan-Jalan Cameron Highland

Salam uolssss....
Sblm tu nk gtaula.. Entri ni cite dh agk basi sketlah. Hehehe...
Sbb lmbt post entri.. Sbb ape??? Sbb kemalasan yg selalu kdg2 melanda..
Kisahnye, 7 & 8 Julai yg lps.. Aku & femili g jenjalan ke CH..
Ak xplan apepon, kebetulan En. Abi msj aku smggu sblm tu..
"Umi, mggu dpn mggu last sblm pose.. Ade nk ke mn2 x?"
Begitulah msj yg Abi htr kpd aku..
So ngan saje2 (ditekankn ye SAJE2) aku reply msj tu..
"Jln2 KL dh bosan. Sume mall dh g.. Klu nk jln2 tingin nk g Genting ke, CH ke.. Bkt Fraser ke... Hehehe".
Begitulah aku, suke gurau2 ngn En. Abi.. Sbb xexpect dia akn g tmpt2 tu sbb Abi xsuke sgt travel jauh pastu blk ari...
Eh, Abi balas "Rase cam nk g Cameronla.. Umi cer crk contact num hotel sn".
Terkejut gak aku.. Aku gugel la bbrpa buah hotel.. Tros aku bg bbrpa num kt Abi..
Tak lame tu Abi msj dia dh booking bilik... Hehehe.. Pantas sgguh!
Makanye pd 7hb tu kami grk lbh kurg kol 8.30 pg..
Adik aku lak dia sje nk follow tp blk ari..
Dia bwk mak & abah aku skali...
Otw tu adelah benti skali kt R&R Tapah tu sbb abah ajk minum..
Kami msok ikot Simpang Pulai.. (Konon2nye nk elakkn drp pening jln bengkang bengkok Hehehe...)
Sblm smpi pekan Brinchang tu, jln jam pulakkkk aduhaiii...
Ari Ahad kan.. So xleh nk elaklah.. 
Otw tu jgk smpt kami sggh Bharat Plantation Tea...

Model pokok teh...

Nenek dan cucu2nye...

Atuk pon ade skali... Melayan karenah cucu2nye...

KAMI... Insyaallah bahgia hgga ke syurga...



Pastu sggh cni lak..

Smpt tgk jns2 madu...

Kt Bee Farm ni xde ape sgt pon.. Xbli pon honey or sgl mcm madu..
Sje2 tgk ape yg ade.. De gak jual stoberi.. Pillow2, baju2...
Mak siap tapau askem Mesia perisa stoberi RM1.20/pc.
Pastu kami troskn pjlnn ke Brinchang sbb nk crk petrol pump..
Kt petrol pump Masyaallah.. Sesak ngn kete2.. Lori2 pikap.. Huhu..
Abi siap ty org keje situ, Ahd CH mmg jam ke?
Dia jwb setiap ari CH akan jam... Oooo igt ke Ahd jer sesak..
Slps itu kami ke cni pula..


Pak Ngah Najla yg tgh tu... Melayan budak2 ni bgmbr...



Kt Big Red Strawberry Farm ni mmg best!
Sbb ade stall utk kite mkn2 sgl jns mknn berasaskn stoberi!!!!!!
Agk adventure jln msok dia..
Kalau kete manual mmg aku xberani nk drive.. Hehehe..
Jln msok yg mendaki bukit sgt tggi.. Pulak tu tmpt park kete lak jauh..
Pon mendaki bukit tggi.. Adik ipar, Nazri siap ckp cam xkonfiden je kete naik.. Hehehe..
Bile dh park kete ats tu phm2 jela.. Blk nnt sndri mau igtla ko nk menapak ke tmpt kete semula..
Kt Big Red Stawberry Farm ni aku smpt beli Starwberry Milk Shake, Cheese Cake, Ice Cream Waffle.. Mkn kt situ gak!!!
Sumenye dgn stoberi ok!!!! Aku suke sbb aku ni org yg sgt obses ngn stoberi.. Hehehe..
Kt cni mak smpt tapau stoberi.. RM5/packet.
Jln2 jap kt tmn2 bunga blkg tu.. Pas mkn kami blk..
So cabaran bermula!!! Menapak ke tmpt kete buat aku nk nanges 1 ari!!!!!!
Rase hbs napas aku.. Xlarat mendaki bkt yg sgt tggi tu..
Ade lak kapel cina yg pakwe dia dukung blkg...
Aku nk suh Abi dukung???
Mau dia terduduk terkangkang kt situ! Hahaha.. (Sdr diri wife dia xslim sgt...)
Dh smpi pekan Brinchang misi pertama adlh mkn!!!!
Kami g ke Medan Selera kt tgh2 pekan tu..
Alamak.. Lauk campur dh byk hbs..
Udhnye kami mkn yg goreng2 jela..
Rasenye??? Bolehla wat alas perot yg lapar ni.. Nk kata sdp sgt pon xsgtla.. Huhu..
Mgkn ade kot gerai yg msk sdp..
Adik aku xleh lama sgt kt CH sbb abah kebetulan de jemputan kenduri arwah mlm tu..
So pas mkn lbh kurg kol 4 ptg tu abah dh nk kna grk blk..
Abh singgah masjid kt pekan Brinchang tu.. Solat dan tros blk..
Mmg dorg xdpt nk bjln mn sgtlah. Dgn jln sesaknye lg...
So pas femili yg lain blk kami tros cek in hotel..


Hotel blok lama.. Blok baru lupe nk amik gmbr...

Dlm dia cani.. Cume dh moden sket.. TV tu dh xde skrg gna LCD...
Sbb ape kami pilih hotel spt yg di atas???
Sbbnye ramai yg kata hotel ni agk glemer kt CH..
Aku rase okla.. Utk 1 mlm RM88.. Ade queen bed dua..
Bilik air ok, ade heater.. Cume paip utk kegunaan mcuci slps "membuang" xde..
Hy disediakn cebok. So tadahla kt sinki ok hehehe..
Kami dpt hotel blok baru so mmg kna jln sket ke blkg la..
Stamina perlu kuat ye krn kami naik tangga ke tgkt 2! (Baru tgkt 2, klu 3 ke 4????)
Msok je bilik hotel, aku dh mengah2 cam kna seksa berlari 1km.. Hahaha...
Bdn sihatkn.. Mana xmengah napas hehehe... (Harus cpt kuruskn bdn...)
So smpi ke magrib la kami baring2 je dlm bilik sbb keletihan wakaka...
Sejuk tau dlm bilik wpon kami xbkk pon kipas.. Ekon mmg xde la..
Mlm pas magrib kami kua jln2.. Igtkn xla sjuk mn so xdela aku pkai sweater..
Udhnye kt psr mlm tu de jual baju sjuk Abi kna blikn aku baju baru hehehe..
Sjuk uolssss... Rase kebas tgn...
Pas jln2 sambil mkn jagung bkr.. (Manis sgt!!!).. Kami g mkn pulak..
Kami pilih utk mkn di Pak Nik Ikan Bakar dan Tomyam..
Mmg dktlah ngn hotel kami.. Jln kaki pon dkt...
Ramai tau yg mkn kt cni... Jom layan gmbr..
Biarkn gmbr sje yg berbicara hahahaha..


Sejuk sgt smpi Abi kna blikn sarung tgn Najla..

Abi dan mknn2nye.. Bkn dia py sorg.. Kami py skali... Terliur tgk ikan bkr tu!

Kami order sotong msk kicap, ikan jenahak bakar, kailan ikan masin, ayam merah dan telur dadar.
Alhamdulillah kyg sht2 dan xdpt nk hbskn spinggan nsk.. Byk sgt...
Ikan bkr dia sdp.. Tp PEDASSSSSS.... (Siyes sdp ikan bkr dia)
Hrg pon ok xdela mhl sgt... Kire kami puas atila...
Pas mkn blk bilik, layan tv jap pastu tdo!!!!!!
Bgn pg nk solat bencinta btolla.. Sejuknye cuaca..
Nk mandi pon malas... Abi msok toilet siap pakai selipar..
Nk pijak lantai toilet pon xtahan.. Br CH.. Lom Paris ke mn2 ke.. Klu de salji cane?????
Kol 10 pg br kami siap2 mandi.. (Sejuk sgt2 wpon mndi air pns!!!!)
Cek out kol 10.30 pg tros grk blk.. 
Blk tu sggh Kea Farm....
Tergugat iman uolsss... Hbs duit kt situ jer..
Stoberi murah2.. Yg paket kck tu aku bli 7 paket RM20.. (Sdgkn mak bli kt Big Red Strawberry Farm 6 paket dh RM30).
Aku bli jem stoberi homemmade 4 bks..
Sayur campor2 RM30 (Byk giler wpon RM30... Fresh2 gitu!)
Abi borong jagung dan ubi keledek... (Manis2 keledek dia...)
Smpt Abi blikn aku stoberi cinta... (Opsss... Nk jgk jd Dato CT ok)....
Udg grg tepung RM10... Kami mkn dlm kete... Udg xbyk pon mhl je lbh hehehe...
Tak leh lm2 kt Kea Farm. Park tepi jln polis kacau...
Kbetulan ari ujan mmg xleh nk jln lm kt situ... Frustnyela....
Mmg menggile la g Kea Farm nih... (Lemkali nk kna g lg kottt)
Otw blk kami sgg Cactus Point & Avant Chocolate....


Bunga pilihan Najla.. Kt umh kami namakn ia Bunga Najla...

Kt Avant Chocolate pon de stoberi farm.. Abi geram tgk stoberi terjuntai tuh...



Kt Cactus point best gak.. Tgk bunga cam sume nk beli..
Tp sbb rambang mata smpi apepon xtau nk bli..
Udhnye dptla bli 1 pokok bunga.. Christmas Tree... Bli skali pasu dia..
Pastu sggh kilang coklat... Pon xbli...
Jas jln2 pusing2 jer...
Tulah destinasi akhir kami sblm blk...
Otw blk kami sambung mengunyah lg... Hehehe...
Keseluruhannya... Aku mmg happy ngn percutian ke CH..
Wpon xde ape sgt.. Tp cuacanya yg nyaman, sejuk, segar.. Buat kami rase selesa....
Insyaallah kalau ade rezeki, mmg nk sgt aku ke CH lg....



Monday, July 15, 2013

Besday Gal Najla

13 Julai 2013, genaplah puteri kami Nur Azyan Najla berusia 6 thn.
Rasa cam baru smlm je aku rasa melahirkn dia..
Cpt je masa berlalu..
Apepon Abi & Ummi doakn Najla mjdi seorg anak yg bguna di dunia juga bahagia di akhirat.
Kali ni aku nk share cite sambutan besday Najla tu.
Sblm 13hb, iaitu pd 5hb Julai, pihak tadika di mana Najla sekolah, telah menyambut ulangthn kelahiran Najla di sekolah.
Kek disponsor oleh pihak tadika.
Kebetulan my nephew Danial jgk lahir di bln yg sama, jd anak2 yg lahir di bln Julai, sambutan diadakn bersama2.
Pihak ibubapa hanya membawa goodie bag berisi brg2 yg tidak memudaratkn.
No junk food! Hehehe.
Ape aku bg? Hehehe...
Aku dan adik aku, Lini sepakat utk share membeli brg2 utk goodie bag utk 40 org)..
Kami bekalkn kwn2 Najla air kotak, roll cake, jelly fruit, chocolate, puding buah & snek coklat.
Layan gmbr jap yea....






Ok, itu cite sambutan di tadika...
Pasni nk cite lak sambutan yg dibuat di rumah..
Pd 12hb adik aku Lini ada beli KFC dan KFC dimakan swktu berbuka pose.
12hb Julai adlh hari lahir my nephew tula, Danial.
Tp aku xjoin buke pose bsma krn aku kureng bminat utk mkn KFC buat masa skrg.
So keesokan harinye 13hb Julai pula hari lahir Najla..
Abi plan utk bkk pose di umh mak aku..
Ptg tu seawal 1.30ptg aku dh siapkn msk2 di umh mak.
Krn... Ptgnye kol 5.30ptg aku dan Abi bergegas ke Bkt Tinggi Klang utk membeli kek.
Jauhkan? Ade sbbnye...
Sehari awl adik aku Lini mencari kek di Aeon Bkt Raja Klang... Lorr.. Tau2 kedai kek tu tutup utk renovation.
Abi kata xksh utk bwk aku ke Bkt Tinggi, so aku pon on kan aje..
Pnt menaip.. Jom tgk gmbr lg. Hehehe...


Dgn pembelian kek, free 2 scoop aiskrim BB!!!!

Sdp melayan aiskrim dlm kete.. Nsb dua2 org ni xpose... Hehehe..


En. Abi tkg bwk kek... Kotak kek dia sgt cantikkkk... I loikeeee!!!!!!!

Kat atas tu gmbr2 semasa pembelian kek. Hehehe. Abaikan budak2 yg xpose tu ok!!!!
Jom tgk gmbr sambutan lak. Olhkrn besday mereka di bln Ramadan, so mmg xlehla nk wat beria sgt.
Kami wat swktu berbuke pose jgk..

Hiasan aiskrim kt ats kek dh agk cair...

Blkg tu msg2 baru shj berbuke.. Yg ni potong kek dlu sblm kek smakin mencair..



Suke mereka dpt hadiah msg2...

Haa.. Alkisahnye, Baskin Robbins yg terdekat hy di Bkt Tinggi Klang.
Pon xbrp nk dkt pon sbnrnyeee... Hehehehe..
Kami dh terbiase asal besday je mkn kek Secret Recipe.
Sampaikn Abi ckp dh xde rasa nk mkn kek tu lg..
Dan selalunye trsa agk membazir..
Dek krn bsrnye kek Secret Recipe.. Jrg kami dpt hbskn on time..
Kalau ade pon simpan dlm peti sejuk, dh berhari2 rasa xsdp dh...
Kali ni kami nk try kek Baskin Robbins lak..
Kami xsmpt order (memerlukn 3 hari)... So aku beli walk in saje..
So xdptlah pilih flavor aiskrim & kek yg kami nk..
Kek yg ade spt gmbr yg korg tgk tu.. Ade gak yg lain tp yg tu agk meriah sket..
Aku beli yg utk 12-16 servings...
Flavor kek coklat & flavor utk aiskrim xsilap aku choc fudge... (Lupe lak tibe2)...
Hrg dia RM110+gov tax RM6.60=RM116.60.
Aku rase okla kek tu.. Sdp.. (Lbh sdp kalau aku sndri pilih flavor yg aku suke!!!!!).
Dinasihatkn utk mkn kek tu ASAP... Sbb makin lama aiskrimnye makin mencair.. Hehehe.
Dh bln2 pose.. Sapelah yg lalu nk hbskn kek... Huhu...
Mmg kami simpan gak dlm peti sejuk. Hahahaha...
Hadiah tu pulak, aku xtau menahu psl hadiah...
Krn Abi awl2 lg dh belikn utk puterinya & jgk anak buahnye...
Aku xtfkr pon nk suh Abi crkkn hadiah.. (Sori Najla Ummi lupe...).
Najla suke sgt ngn hadiah drp Abi dia...
Alhamdulillah sumenye ok serba sederhana...
Smg Najla & Danial membesar dgn sihat & sempurna...
Smg Allah merahmati hdp kedua2 anak itu..

Wednesday, July 3, 2013

Red Velvet Cake

Alkisahnye tetibe lak aku terajin..
Maka dgn itu, aku dan adik aku Lini berkongsi modal utk membaking kek itu..
Lini lak anak dia Danial tu suke sgt mkn kek, so dia suh aku watkn..
Kebetulan adik aku yg bongsu tu nk bertunang..
Alang2kn, aku watla kek RV tu..
Aku wat skdr nk try jer..
Sbb mase aku bli ngn sifu, Kak Nomie.. Sdp sgt..
Tp yela belikn.. Mana dpt mkn puas..
So kali ni, kek tunang adik aku tmph ngan Kak Nomie..
Yg utk bg mkn tetamu2 aku wat sendiri...
Tp nye, aku wat mmg xla nk deco cun2... Sbb nk mkn kite2 jer pon..
Alhamdulillah, jadi aku wat..
Plg penting uolsss.... SEDAP!!!!!!!!!!!!!!!!
Bkn sbb nk puji diri sendiri.. Tp resepi yg aku dpt tu mmg best!
Nk tau resepi dia.. Ok2 aku bg.. Trylah wat mmg xrugi..
Super duper sedap and delicioussss!!!!!!
Nak resepikan??? Klik link di bwh:
Tgk sendiri yea...
Nk tgk hasil air tgn aku x?????
Hahahaha.... Jom layan pic..


Ni lah kek yg telah selamat aku mkn!!!!! Agk xcun la.. Kan amatur.... Yg pntg sdp!!! Ye x???? Aku buh creamcheese dia melimpah ruah... Hehehe... Rase puas sbb yg mkn sume kata sdp.. Alhamdulillah...

Yg ni lak kek yg sama gak tp ditempah khas dari Kak Nomie, sifu kekku.. Hehehe.. Alhamdulillah.. Pihak pompuan suke. Katanye sgt sdp!!! Kek2 Kak Nomie mmg sdp2 belaka... Cantikkn kek ni? Jgnla compare ngan kek aku.. Wakakaka...

Kpd yg rase2 terliur tu.. Lehla usha2 resepi ok!
Selamat mencuba!

P/S: Trm ksh tuan punye blog di atas resepinye...

Merewang ke KL

Salam uolssss....
Lame lak rasenye xhapdate belog ni..
Sjk dh tua ni. Opsss... Silap.. Sjk dh meningkat umur ni..
Rase cam serba serbi malas ekekeke...
Mkn je yg xmalas!!!!!!! Hahahaha..
Bab2 membina lemak mmg akulah sang juara!!!!!!!!!!!!
Berbalik pd tajuk entri di atas...
Korg.. Syoknye merewang ke KL korg...
Mst korg igt aku jakun sgt cam xpnh jln ke KL..
Jln KL dh salu sgt.. Tu pon ngn En. Abi & Pn. Sri Najla tuu..
Kali ni korg.. Aku gi ngan BFF, As & kazen aku, Uji..
Mmg terbaekkkkkk....
Tp xnek kete tau korg.. Kami nek pgangkutan awam.. Hahaha..
Eh, bkn bas tau.. Up sket... Nek tren... Hehehe...
 Kami gi Ahd pas, 30 Jun 2013..
Pg2 lg cik abg aku dh jd perebet sapu.. Tkg amik dorg..
Somi As ade kelas kt UiTM.. Yg somi si Uji lak gi mancing..
Dh nk kna amik dorg kt umh msg2 lak..
Sampai stesen komuter En. Abi ajak minum2 dlu..
Pas minum kami grk.. Maka pd ari tsbt, En. Abi akulah jga anak hahaha...
Plan asal nk ke Sogo, so kami stop kt KL Sentral then amik LRT..
Kami2 ni almaklomlah.. Sjk bdn dh agk cht ni.. Jln pon dh xbrp nk laju wakaka..
Lg2 pulak si As yg berbadan dua tu, mmg xla kami nk jln laju..
Wpon kami berbadan 1, ttp xleh nk jln laju gak hahaha...
Sampai jer Sogo aku dh start menggile..
Lg2 tgk baju budak2 aduhaiiiii...
Makanye aritu.. Duit yg En. Abi bg tu, hbs aku wat banje bli baju Najla!
Mmg syokkkkk... Tp dptla bli brg aku sket..
As ngn Uji pon sama.. Drp tgk2 capai gak ape yg tingin di ati.. Huhu..
Pastu smpt gak sggh Jln TAR.. Uji nk carikn baju utk mak dia.
Aku ngan As xde mende nk crk pon kt situ melainkan si As tu yg duk mengunyah spjg jln..
Smpikn taik burung jth ats kepala pon xsdr hahahaha!!!!!
Apedaaa burung.. Sdp2 membuang merata2 wakaka...
Pnt mmg pntla sbb byk bjln.. Tp kami puas..
Bkn salu dpt kua single mingle ni.. Cam zmn anak2 dara dlu jer...
Sblm blk smpt gak mkn kt cafe kt KL Sentral.. Kali ni As banje..
Tq As.. Smg Allah murhkn rzkimu.. Huhu..
Mkn xhengat, pdhl kt foodcourt Sogo tu msg2 dh mkn pon.. Ish3..
Lom lg msok asam jerukla.. Kuih muihla.. Mcm2 nk dimkn!
Dh sudh mkn kami balik..
Igtkn blk tu komuter KOC Wanita tu xla penuh.. Ermmm sama je..
Ujila kna berdiri.. Smpi mana tah dia dh leh duduk..
Tu pon aku igt Uji tah2 cover lutut ketar sbb pnt hahahaha...
Kami btlk pg tu kol 9.30 pg, kami blk smpi di Klang semula kol 6.40 ptg..
Lama x kami kua aritu? Hehehehe...
Blk tu cam bese, En. Abi msh kna mhtr mak2 dara tu pulang ke umh msg2...
En. Abi ckp nk kna collect byrn ni sbb jd perebet sapu.. Hehehe..
Mmg bestla dpt jln2 aritu.. Tp kan, cam xbrp puas gaklah..
Hahahaha... Wanita & soping mmg xpnh puas!!!! Hehehe...
Nk tgk gmbr? Ala xbyk & xbrp amik gmbr sgtla...
Jom tgk gmbr pe je yg ade...


Antara yg smpt kami sambar! Sket je ni.. De lg sbnrnyeee....

Sepupuku tsyg, Uji.. Lemau menanti Nasi Lemak Rendang dia.. Hehehe..

Yg ade tgn tu As punye mee kari, aku punye mee rebus jer.. Siap aku ngn As mkn pakai chopstick hahaha...
 
 

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails