Monday, August 22, 2011

Resipi Biskut Semperit

Ok gaklah dr xder kan. Aku pilih pakai menda yg kaler2 kt atas dia.
Gmbr dkt.. Mcmla lawa sgt nk zoom2 ek. Hik3..

Salam sume...
Arini nk smbg blk entri ttg membikin kuih.
Curik mase jap eyh..
Ok, kali ni ttg Biskut Semperit yg aku wat spt yg tdpt di dlm gmbr di atas. Hehehe.
Mak ksygn aku tu haa..
Katanye biskut tu sdp dia suh aku wat lg cam thn pasnye..
Tp bile siap, siyes arr.. Mmg sdp! Rangup!
Resipi aku cilok dr web My Resipi ajer..
Alhamdulillah jd gak. Sdp gitu!
Jom try resipi dia jom....

Resipi Biskut Semperit

 Bahan-Bahan
  • 300g butter
  • 160g gula aising
  • 100g tepung jagung
  • 160g tepung kastard
  • 240g tepung gandum
  • 2 biji kuning telur

    Cara-Cara
  1. Pukul butter, gula aising hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, kacau sebati.
  3. Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
  4. Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
  5. Bakar 150C selama 20 minit.

Saturday, August 20, 2011

Resipi Biskut Tat Nenas (Gulung)

Biskut kedua yg aku wat ialah Tat Nenas!!!
OMG... Biskut ni adlh my peberet!!!!!
So tat ni aku wat utk umh aku sendiri.
Mak beli siap aje.
Aku mmg saje nk try wat sendiri thn ni.
Sblm aku start wat tat aku siapkn dulu jem nenas dia sehari sblm.
Bkn ape.. Xla nnt kelam kabut. Yela wat sorg2kn....
Jom tgk jd ke idak tat aku... Hahaha.
Resipi aku amik dari Kak Hanieliza.
Mmg best resipi dia. Kire sdp la wpon 1st time aku try...


Jadila dr xde kan... Ensem x tat aku?????

Puas ati sbb jadi wpon xensem sgt tat nih..

Comot kan?????? Ade aku kesah? Ko ade? Aku ade skurg2nye....

Resipi Tat Nenas

Bahan

60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas.. Boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau wat sendiri..

1 biji nenas-blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air 
1 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara-Cara

1. Gaulkan butter, majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Resipi Biskut Mazola

Agk lame x meng-update blogku ini.
Tp rasenye xla lame mn pon kan. Hehehe.
Kali ni aku nk share cite psl projek thnn aku sblm raye.
Ape lg klu bkn bikin biskut raye!!!
Biskut 1st yg aku wat adlh biskut peberet abahku tsyg.
Tiap thn asek mkn kt umah org.
So thn ni aku siang2 ckp kt mak aku nk watkan. Xyah beli.
So start Rabu lps aku mule wat keje2 membikin biskut raye...
Wpon ni kali pertama aku wat Biskut Mazola..
Tp hasilnye.. Alhamdulillah. Sdp & lembut kata abahku!
Jom layan resipi dia jom. Tp aku lupe sumber dr mn resipi ini.
Meh ler amik resipi sambil2 tgk hasil air tgnku itu. Hehehe.

Bulat2 biskut ini. Hehehe.

Okla kot ek. Not bad. TQ kpd asikku Lini yg trn pdg membantu! Tp atas dia aku malas nk ltk kacang tumbuk kasar spt resipi asal. Sapu kuning telur saje.

Kcg lbh kurg 800 gram dptla byk nih...

Resipi Biskut Mazola

Bahan-Bahan:

• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.

Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya

Cara-Cara:

1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.

Saturday, August 13, 2011

5 Tahun Emi & Zura

Sbnrnye our anniversary yg ke-5 thn smlm...
Tp xsmpt nk wat entri ttg anniversary kami tuh.
Bkn aku lupe okezz.. Cume malas dan xde mase.
Ni pon aku curik2 mase utk wat entri ttg ksh 5 thn kami bsma.
Smlm.. 12 Ogos 2011 genaplah 5 thn usia pkhwnn aku & somi.
Rase cam xcaye lak dh 5 thn En. Emi tu duk serumah ngan aku.
Plg pntg dh 5 thn gak lah En. Emi jd "mantal musyuk" aku!!!!
Suka duka sama2 aku lalui dgn dia yg bgelar somi.
Alhamdulillah.. En. Emi sorg somi yg sgt sporting!!!!
Rase xyahla aku cite byk ttg somi aku yg ensem tu ek..
Nnt bosanla readers nk bace...
Mau ade yg muntah ijau gak bile aku duk puji2 somi ksygn aku tuh. Hahaha.
Cume aku bersyukurlah mempunyai somi sptnye...
Nk tau kami smbt anniversary ktne??? Nk taulah tuh!!!
En. Emi hy ajak aku mkn di Pizza Hut saje.
Sbb bln Ramadankn.. Jd xlehla nk smbt berlebihan..
So somi suh ajak mak & adik aku, Lini & sominye pon ikot.
Aku beli kek kck jer. Tu pon mhl!
Huh... Skrg ni sume serba cekik drh!!!!
So mlm smlm, pas solat terawih kami grk ke Pizza Hut Klang.
Olhkrn agk kyg mase berbuka melantak bagai xmau so mkn Pizza pon xabis. Hehehe.
Kek yg comel tu pon xbrp nk mkn...
Blk smpt sggah bazar Klang.
Py la jem jln.. Kami pusing2 jer.
Lom tingin nk soping raye...
Walhal sbnrnye lom ader duit... Hahahaha!!!!
Jd mggu dpn br plan nk crk baju raye kami yg ntah xtau lg ape tema kalernyer.. PINK ok x?????????
Sblm tu somi ade gak jmp wallet sorg awek.
Dpt kol mkck dia. Kbtln awek tu pon ade di bazar so kami jnj tggu dia di Maybank.
Tp hampeh.. Muke awek tu cun je lebih. Tp adab kureng....
Semata2 dtg amik wallet. Aku, adik ngan mak aku yg ade kt situ haram bersalam pon x!
Ape py pompuanlah!
En. Emi lah skt ati. Sampai arini dia bengang jer lg..
Udahnye dia kol mkck budak tu. Siap gtau suh hormat sket ngan org tua.
Udahnye budak tu sms somi aku mtk maaf. Ok, case closed!
Pjgnye entri. Tgk gmbrlah pulak ek... Jom..


Acara ptg kek!!!!

My dearie dotter wif Danial.

Ngan nenek dia!

Adik ipar aku, Nazri.

Adik aku, Lini.

Tkg byr, En. Emi.

Eh, puan py blog... Biarla byk mn pon nk posingkan? Kan kan kan????

Ape? Korg nk tau aku dpt hadiah ape sempena anniversary nih????
Aku pon xtau lg.
Cume sok, Ahad.. Somi ckp nk bwk aku ke butik tudung Fareeda..
Aku pon xtau lg ape ade kt butik tuh.. (Mmgla tudung, tp xtau cane paten2nye).
Dh En. Emi nk bwk sbg isteri solehah, ikot saje lah! Hahaha...
Tu saje yg dpt aku katakn...
Ok.... See uols @ next entri ya!

Monday, August 1, 2011

Makan-Makan

Makan2 yg aku mksdkn ni dh bbrpa ari berlalu.
Tak silap aku 29 Julai pas.
Cumenye lmbt wat entri ttg mkn2 nih.
Hehehe. Besela.. Malas!
Makan2 ni sempena nk myambut Ramadhan.
Sponsored by Tn. Hj. Mohd Lias a.k.a my luvly abah!
Dan yg turut serta adlh kaum keluraga & pekerja2 abah aku. Hehehe.
Di mana tuh?
Ohhh.. Tentulah di Aroma Ikan Bakar, Jeram, Sel.
Kami suke tmpt ni sbb.. Udang berlada dia mmg best!
Kami pi pas maghrib & aku ngan sempoinye tidak melawa.
Krn ape? Krn aku melawa cane pon muke aku ttp mcm tu jgk..
Tak jd muke Nora Danish pon kan. Hahaha.
So setepek bedak pon aku xapply kt muke.. Apth lg lipstik & sgl mcm mekap yg lain!
Jom layan pic. Cite byk pon wat pnt jejari runcing aku menaip jer ek..

Ni la wajah tauke yg murah ati membelanja kami mkn! Hehehe. TQ abah.

Sementara menanti mknn sampai.

Mkn time!!!!

Ni dua org kanak2 nakal. Mkn pon nk gaduh!

Adik2ku. Kebetulan sorg blk cuti dr Mesir, sorg lg dh abis study (sdg tggu kemasukan ke UKM).

Dh abis mkn ang En Tauke br pas byr bil.

Dh tentulah pic puan py blog... Wajib ade gitu!

Salam Ramadhan


Di kesempatan ini aku igin mengucapkan..
Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak 1432H.
Smg kite sume berlumba-lumba dlm mencari keberkatanNya di bln yg mulia ini.
Krn bln Ramadhan adlh bln penuh barakah..
Jika kite xmengejar amalan utk Ramadhan kali ini..
Kite tidak tau adkh kite msh berpeluang utk bertemu dgn Ramadhan akn dtg..

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua..

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails