Agk lame x meng-update blogku ini.
Tp rasenye xla lame mn pon kan. Hehehe.
Kali ni aku nk share cite psl projek thnn aku sblm raye.
Ape lg klu bkn bikin biskut raye!!!
Biskut 1st yg aku wat adlh biskut peberet abahku tsyg.
Tiap thn asek mkn kt umah org.
So thn ni aku siang2 ckp kt mak aku nk watkan. Xyah beli.
So start Rabu lps aku mule wat keje2 membikin biskut raye...
Wpon ni kali pertama aku wat Biskut Mazola..
Tp hasilnye.. Alhamdulillah. Sdp & lembut kata abahku!
Jom layan resipi dia jom. Tp aku lupe sumber dr mn resipi ini.
Meh ler amik resipi sambil2 tgk hasil air tgnku itu. Hehehe.
Tp rasenye xla lame mn pon kan. Hehehe.
Kali ni aku nk share cite psl projek thnn aku sblm raye.
Ape lg klu bkn bikin biskut raye!!!
Biskut 1st yg aku wat adlh biskut peberet abahku tsyg.
Tiap thn asek mkn kt umah org.
So thn ni aku siang2 ckp kt mak aku nk watkan. Xyah beli.
So start Rabu lps aku mule wat keje2 membikin biskut raye...
Wpon ni kali pertama aku wat Biskut Mazola..
Tp hasilnye.. Alhamdulillah. Sdp & lembut kata abahku!
Jom layan resipi dia jom. Tp aku lupe sumber dr mn resipi ini.
Meh ler amik resipi sambil2 tgk hasil air tgnku itu. Hehehe.
Bulat2 biskut ini. Hehehe. |
Okla kot ek. Not bad. TQ kpd asikku Lini yg trn pdg membantu! Tp atas dia aku malas nk ltk kacang tumbuk kasar spt resipi asal. Sapu kuning telur saje. |
Kcg lbh kurg 800 gram dptla byk nih... |
Resipi Biskut Mazola
Bahan-Bahan:
• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment