Wednesday, June 30, 2010

Rutin Sebelum Balik Kampung

Insyaallah, Jumaat 02 July ni aku, anak & somi akan btlk blk ke Jasin lbh kurg kul 8 pg.
Yg aku nak cite ni, biasela, aku sorg ibu, akulah yg kna sediakn suma keperluan anak dara aku si Najla tuh.
Nak suh Abi Najla? Bleg jugak, tp nnt ntah hape2 ntah diisinya! Hahaha.
Biasenya kalau sok nak blk kg, mlm sblm aku dah pack2 baju dh.
Utk Najla la yg plg byk skali.
Bonet kete penuh brg2 dia jer!
Mak kt kg ckp "baru anak sorg..".
Tp brg Najla mmg aku angkut byk giler la klu blk Jasin.
Bkn per, sng sket suma lgkp.
Nak tau brg2 aper yg byk sgt tuh?

Ha, atas ni pic almari baju Najla.
Tapi aku xangkutla almari ni skali. Hahaha!
Baju2 dia ni aderla bbrpa helai aku bwk.
Dari baju utk siang, ptg, mlm2 & baju utk jenjalan.
Mmg bykla baju dia salu aku bwk.
Takot kotor.
Aku x suka baju anak kotor, so standby baju byk2!!!

 
Yg lainnya mst la botol susu dia.
Kdg aku bwk botol balik kg skali dua.
1 utk kt umah kt kg, 1 lg utk dlm pjlnn ke kg.
Huhuhu. Mana xpenuh kete?


Selain tu, aku WAJIB bwk baby wipes ni.
Wpon Najla dah besar, aku stil bwk menda nih.
Sng kalu dia mkn aper2 dlm kete, kotor terus lap jer!
Aku ni pantang sgguh anak aku kotor2.
Cerewet sket bab2 nih.
Tapi sbnrnya kdg malas nak cuci kencing dia, tu yg sentiasa ader menda alah ni. Hehehe.
Lg 1, aku leh gna gak utk lap2 tgn aku!
Kdg gna gak utk lap mekap kotor kt muka.

 

Diaper ni aku bwk sbg syarat ajer.
Skrg Najla dah pandai buang air kat toilet.
Klu pakaikan pon dia cam rimas.
So aku pakaikan dia time nak tido ngan masa nak g jln jer!
Skrg ni dia pakai saiz XL.
Dah bsr anak Ummi rupanya!


Yg ini, lg 1 brg WAJIB ADA!
Tanpa brg2 nih mmg rasa xlgkp bila menyiapkan Najla.
Syampoo, lotion, powder, cologne mst bwk gak!
Aku x suka anak aku busuk la.
Segan bila kang org cium bau masam.
So masa mandi aku akn syampookn dia, sabunkan dia.
Syampoo sehari 2x.
Sbb tu lah kot rambut dia halus & lembut.
Rahsianya, syampookan anak anda selalu! Hahaha.
Rambut mak dia kasar cam dawai, mst dulu2 xrajin syampoo cuci rambut kot. Hahaha.
Pas mandi aku akan lotionkan Najla dari muka, sampai ke tapak kaki. MESTI!
Cologne skali skala.
Agk2 berpeluh aku curah sket cologne kat bdn dia. 
Harrruuummm anak Ummi!!!
Kalau mak ker saper ker mandikan aku mst ty pakai x lotion?.
Kalau x nnt dorg tau aku mst bising. Hahaha.
Somi pon phm.
Dia pon kalau mandikan Najla, dia kan buat mcmn aku buat.
Somi tau, kang bini dia mst ty "lotion pakai x?".
So somi pon dah terbiase cane nak siapkan anak dara dia.
Cerewetkan aku?
Tapi x per, anak aku, aku jaga dgn cara aku.
Org nak ckp aper tpulang.


Ni lah aku nak kongsi rahsia.
Sblm ni Najla salu sgt demam.
Lbh2 lg kalau pas minum ais.
Confirm dmm punyalah!
Tapi sjk 6 bln pas aku bg Najla mkn supplement spt gambar yg di atas, Alhamdulillah Najla dah x pnh dmm.
Makin cht.
Minum ais pon ok tau!
Optigrow dari Appeton ni kaya ngan sgl mcm vitamin.
Vitamin C dia mmg tggi.
So aku fkr mgkn elok utk anak aku coz aku syak Najla kurang Vit C.
Alhamdulillah, dia dah x dmm2 lg mcm sblm nih.
Yg ni pon aku akan bwk blk kg.
Ala, sehari sebijik jer bg dia mkn.

 

Jus ni sejak Najla 2 bln aku dah bg mkn.
Sunnah nabi, so aku ikhtiar & aku cuba amalkan utk kesihatan anak aku.
Jus yg kaya ngan 8 jenis mknn terbaik di dunia.
Kurma+Madu+Kismis+Habbatus Sauda+Zafaran dll.
Aku hrp sgt anak aku jadi insan yg baik.
Bagus gak bg dia minum jus ni.
Aper yg org ajar dia cpt tgkp.
Baru2 ni aku jar Najla baca doa mkn.
Dlm dua hari dia dah leh hafal dah.
Abia dia pon terkejut gak.
Abi fkr dia tak salah dgr ker Najla baca doa mkn.
Dgn usia yg lom cecah 3 thn dia dah leh menghafal, Alhamdulillah.
Skrg Abi dia rajin lak ajar dia doa nak masuk tido.

Susu dia ni mmg akn aku bwk ke mana2.
Nahas kalu x der.
Najla tu pelik sket.
Bila siang dia nak Ummi dia buatkn susu.
Tapi mlm, dia kan suh Abi dia yg buatkan.
Aku buat sah2 dia nanges x mau.
So somi aku tu, kalau dah kul 1-2 pg skalipon, mmg somi akulah yg kan bgn buat susu.
Somi aku pon phm, mlm2 buta mmg turn dia buat susu.
Ummi lehla tido ngan jayanya! Hahaha.
Selamat tido Ummi.
Trm ksh Abi krn fhm & somi aku pon xkan kejut aku wkt mlm coz dia tau mmg tugas dia shift mlm! Hahaha.

Ni sok mlm aku dah nak kna prepare lah brg2 spt yg kat atas tuh!
Brg2 aku sng jer, x byk pon.
Brg2 Abi biase aku dia sediakan sendiri, cuma ader sstgh brg aku sediakan.
X sbr nak blk kg nih.
Nak jmp bonda Ariyah yg x brp nak cht tuh.
Smg aku slmt dlm pjlnn....

Tuesday, June 29, 2010

Apa Ya?

Aku ni sbnrnya
Tak dok cite nk cite pon
Cuma nk meluah rasa
Aku lapar
Arini aku pose
Arini masuk 5 ari la aku m'qada'pose
Setel arini setel la utang pose aku
Alhamdulillah
Tapikan
Rasa cam x larat ajer
Tu lah aku
Pg td malas sgt
X mau bgn sahur
Alarm dh mjerit2
Aku jer yg liat nk bgn
Kan best klu ader yg tkg msk & buatkn air masa sahur
Nk hrpkn En Emi? Erm...
Mlm td konon2 dh byk mkn
Tu yg aku igt x sahur pon x per!
Mlm td En Emi ngajak mkn
Order lauk punyala byk
Aku pon mkn x hengat! Hahaha
En Emi order:
1) Siakap steam halia
2) Ayam msk merah
3) Telur dadar
4) Kangkung belacan
5) Sotong kicap
Hah, kan byk tuh
Kenyang giler aku dibuatnya
En Emi saja nk bg aku makin gemok!!!!!!!!!
Hehehe
X bsyukur lak aku
Tu tandanya En Emi syg kt aku
Trm ksh En Emi
Berbalik cite aku pose ni
Ptg kang nk bukak pose aper yer?
Tingin lak air nenas
Ader jual ker?
Mcm2 jer bila pose ni
Nafsu mkn yg bkn2
Mtk2 sampai ke Maghrib nnt pose aku kekal
Amin...

Monday, June 28, 2010

Tiada Noktah Cinta

Kesepian... Memberi waktu padaku
Renungi saat-saat indah bersamamu
Antara kita... Tak pernah terucap madah
Melafaz janji setia rasa

Perpisahan ini... Memberi sejuta erti
Mengajar kita kenal erti cinta ini
Tak perlu ada... Ungkapan berbahasa
Kita sedia memakluminya

Tiada kata pembukaan
Tiada berperenggan
Tiada akhiran

Tiap ruang hati
Telah bersemadi
Tiada ku temui
Noktah cinta...
Ini...

Perpisahan ini... Memberi sejuta erti
Mengajar kita kenal erti cinta ini
Tak perlu ada... Ungkapan berbahasa
Kita sedia memakluminya

Tiada kata pembukaan
Tiada berperenggan
Tiada akhiran

Tiap ruang hati
Telah bersemadi
Tiada ku temui
Noktah cinta...
Ini...

Rindu Lagi

Wajah Rahsia Hati

" Dalam kehidupan ini
Yang terindah
Melalui usia remaja
Senda gurau suka duka
Sering berganti
Meninggalkan kesan abadi

Oh berdebar-debar hati nya
Kali pertama bertentang mata
Inilah pengalaman
Harus ditempuhi tiap insan

Kenakalan atau kesungguhan
Sukar mencari perbezaan
Betapa kau cuba melindungi
Jelas di wajah rahsia hati "

Erm..
Lagu kt atas tu kire luahan hati aku lah
Rasa rindu sgt ngan kwn2
Rindu zmn2 remaja dulu
Igt blk kngn suke duka kami
Rindu sgt!!!!!!


Smg nnt di lain waktu
Kita semua akn dipertemukan semula
Utk melepaskan sgl rindu yg terpendam..
Utk mengenang kembali kngn kite bsma
Hehehe
Cyg korang suma!!!

Wednesday, June 23, 2010

Majlis Pertunangan

~Ahad, 20 Jun 2010 ~
Selamat Bertunang kpd sepupuku Adham@Mamat dgn psgnnya Fadhilah.
Kat bwh ni aku watkan Coklat Praline 35 pcs tempahan adik Mamat, Ayu.
Utk abg tersayang.
Tema hitam + putih dari pihak laki.
Purple dari pihak pmpn.
Kami lbh kurang 7 kereta gerak ke Sabak Bernam, Sel lbh kurang kul 12.30 tgh.
Sampai di sana lbh kurang 1.45 ptg.
Usai solat Zuhur di masjid terus ke umah bakal pgntn tuh.
Hehehe. Pns terik sgt.


Adham & Dhila.
Smg bahagia.

 
Ni dh nk balik.
Mkn2 cuci mulut.
Eh, anak Ummi ader ngan atuk la.
Abi pon ader!!


Senyuman setelah bergelar tunangan org.
Senyuman sorg nurse.
Sok somi sakit cik misi kite ni ader!!!


Dhila duduk bersama makcik & sedara mara aku.
Mmg kenyang sgt mkn kt sana!
Trm ksh kpd keluarga Dhila.
Jmp lg di majlis kawen nnt!

World Cup 2010

BRAZIL!!!
Korg jgn jeles eh.
Tgk gmbr pon tau kan World Cup ni aku sokong negara mana?
Aku adlh penyokong setia Brazil.
Huhuhuhu.
Wpon huby aku tuh sokong England, aku ttp ngan Brazil!!!!
Hop Brazil leh jd juara.
Go Go Go Brazil!!!!

Karnival Hari Keluarga

Salam suma. Serasa dh lama banget aku x update blog eh.
Penyakit malas dtg suma pon x jd. Ehehehe.
Kali ni aku nk stori psl Family Day kg aku anjuran JKKK KG Bt 3 Klang, Sel.
Karnival start 12 Jun-13 Jun 2010.
Aku awl2 lg dh plan ngan kazen utk amik 1 tapak niaga kt surau tmpt majlis blgsg.
Sbnrnya aku sj2 jer nk try niaga.
Kazen lak ktwa aku ajk niaga.
Aku pon fkr nk jual aper eh?
Aku bkn ader pglmn niaga.
Aku nk amik tapak pon coz FOC. Tu yg cam rugi x amik.
Udahnya kazen aku Uji tu suh mak dia wat kuih muih & aku nk tau jual aper????

Hehehe. Ni la yg aku jual!!!!!
Coklat yg kt atas ni aku wat utk sample ajer.
So aku x la wat byk pon.
Tp, coklat ni la yg plg cpt abis!!!
Cam pisang goreng.
Selain tu aku tlg jualkan kuah rojak makcik aku & aku jual rojak buah skali.
Olhkrn rajinkan (pasan jer), aku aderla wat dadih utk dijual.
Okla. Sonok gak niaga rupanya.
Wpon aku ngan Uji hy nk main2 ajer.
Kuih muih yg mak Uji wat? Mmm, abis laku. Stok sket ajer, yg nk beli ramai! Hahaha.
Tpksala makcik aku wat lg kuih2 kt umah & Uji goreng kt gerai.

 
Muka2 kt atas ni x bole bla ar..
Yg niaga dua org, yg lain numpang sekaki!
Rugi ajer. Suma nk minum free! Hahaha.
Gerai kt atas ni gerai sblh aku milik Along & Wawa.
1st day ujan so kurengla sket.
Ahad pns, ramai la yg carik air batu!!!


Inilah aku!
Gerai aku & Uji. Tp sorg lg sepupu aku ader gak tlg2 coz kuih2 mak dia pon ltk skali kt gerai aku ngan Uji.
Ader gaya peniaga x? Hahaha. Rojak buah aku MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sempat rasa masa dia dtg jenguk gerai2 penduduk kg yg amik bhgn. Sempat gak aku borak2 jap ngan MB. Wah best!!!
Gerai aku dpn skali coz mak aku AJK surau, tmpt pon spesel. Hahaha.

Uji sibuk goreng kuih2. Ramai yg tggu turn nk dptkn kuih Uji nih.
Sian dia kelam kabut.
Udahnya separuh Uji suh mak dia goreng siap2 kt umah. Wakaka.

 
Yg ni ari Ahad, masa MB baru jer sampai & bersalaman ngan org kg.
Diiringi oleh AJK2 kg.
Pns sgt, aku tgk bsh kuyup baju MB kite nih!
Newey, MB mmg cool.
Hop dpt jmp di lain thn yer MB!
Pglmn yg sgt bhrga..
Mencuba utk berniaga wpon hy acah2 ajer! Hehehe.












Monday, June 7, 2010

Off to Bangi

Arini 07hb Jun, ari Senin tau, aku cuti.
Abah mtk aku htr adik, Khairul g KUIS, Bangi utk kursus bahasa, persediaan sblm ke Mesir.
Aku g ngan adik aku yg bongsu, Ibin & aku angkut skali anak dara aku yg makin pandai melaram, si tecik Najla. Tak ketinggalan gak anak buah aku yg salu jg mangsa gigitan Mak Long, Danial. Mak la jd mangsa, kna jga 2 org cucu yg 24 jam asek nk kelahi ajer!
Aku amik mak dlm kul 7.30pg tp rupa2nya mak ngan adik2 xsiap lg. Aku pkir aku yg lmbt, huh!!! Udah2nya gerak dr umah mak lbh kurg kul 8.20pg.
Aku msuk NKVE & memndu dgn berhemah! Hahahaha. Poyokan!
Tu lah dia aku, bl drive mnjg tekan jer minyak, tau2 meter dh lbh 110km/j.
Aku xkshnya laju, tp klu kna speed trap nyah, saper nk byr?? Hah, jwb Abi! Hehehe.
So knala aku memandu ikut had yg ditetapkn. Aku fkr aku ni bkn org kaya. Hehehe. Saman kang sape nk byr. Biarlah somiku sorg jer yg kna byr. Ha, tu sbb dia yg bwk, dialah byr!
Klu aku kna kang xkn dia nk byr! Huhuhu. Baru bln Mac aritu somi byr 4 speed trap. Korg tau brp duit?? Hehehe. Xbyk pon...........
Cuma RM900 ajer..... Per lg, byrla En Huby eh.
Oleh itu, td aku memandu dgn melihat meter shj. Asal leka jer tau2 dkt 130... Slow blk 110. Ssh tol la memandu ikut had ni. Hehehe. Xsenang ati. Kui3.
Smpi KUIS lbh kurg kul 9.00pg (cpt gak smpi eh). Adik g register pastu g bekfes! Lpr woo xmkn pg lg. Dlm kul 10.30pg adik g taklimat aku ngan mak kua jap g Bdr Baru Bangi crk brg. Sebbek xsesat. Tu pon sbb dh salu g. Hehehe. Kopak gak wpon bli brg sket ajer.
Dh suda bli brg blk semula ke KUIS. Tggu lm tol adik hbs taklimat. Kul 11.30 kot br g cek in hostel. Fuh, byk tol brg adik.
Almaklum, sebulan nk bertapa.
Ha, kt bwh ni pic anak aku yg smpt aku amik. Hehehe. Pic aku xder, saper yg nk amikkn pon!
Tp kan, ms tgk student2 g & blk kuliah, cam syahdu lak ati aku ni.
Terkenang lak ms zmn2 aku bljr dlu. Erm, rindunya ngan zmn kolej!!!
Rasa lain jer tgk student2 lalu lalang ngan bj kurung, kebaya.. Yg lelaki berkemeja. Indahnya kngn dlu! Tp dlu bljr main2. Hehehe.
Sentap tol ati ni. Best agknya klu dpt g kulih cam dulu2 ek. Hahaha. Ngarut jer aku nih!

Jadikla wpon Najla xmau pndg kmra. Baju kurung tau. Ummi jer slumberland pki jean ajer. Hehehe.

Erm, Najla nk gak adik dia bgmbr sm....
Si Danial ni smpi ngs2 nk mandi kt waterfall blkg tuh. Hehehe.
Dlm kul 12 ktorg kua jap ke kedai berhampiran utk lunch. Htr adik semula ke hostel & ktorg trus blk ke Klang semula! Btol2 panas cuaca eh.
Akhirnya selamat gak smpi umah kul 2.15ptg.
Alhamdulillah.

Friday, June 4, 2010

Aktiviti Masa Lapang

Melihat tajuk di atas, aku nk share ngan kwn2 aper agknya aktiviti aku & fmly di ms lpg. Hehehehe. Erm, atas ni pin anak dara aku si Najla. Ms ni otw ke Stadium Sultan Sulaiman Klang. Agk2 korg watpe eh? Ha, sbnrnya, stp kali ari cuti aku ngan somi suka g stadium ni. Apa lg, jogging time!!!!!! Anak dara aku pon ikut gak. Hehehehe.

Ini aku sj amik2 gmbr. Abi ngajar anak daranya warm up. Hehehe. Yer2 jer tau! Tp anak dara aku mmg best. Ikut jer per Abi dia wat... Pandainya!
 
Najla nk ajar Abi gak ker?

Somiku tsyg, rjn bersenam. Kat umah rjn gna Dumble. Aku nk gak wat utk naikkan muscle, tp kan.. Hahahaha.. Xkuat agkt maa.. Mtk mahap jer la. So xdptla nk tunjuk otot2 aku nih. Hahaha..
 
Tu jer nk stori. Tu jgkla aktiviti aku di wkt cuti2 ni. Ahd la biasenya ktorg layan jogging. Mmg best kua peluh. Wpon xla kurus pon.... Hehehe. Tp utk kesihatan. Takot gak duk umah tnp wat pape snmn. Ati xtng klu xkuakn peluh. So yg sng jogging la. Di smpg tu dpt bwk anak dara aku riadah, tgk dunia luar.. Baguskan???

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails