Saturday, October 29, 2011

Full House








Kali ni aku msokkn salah satu sedutan drama Korea yg mmg terbaekkk!
Nama drama tu Full House.
Sbb utama ada Rain, pelakon lelaki popular Korea.
Ensem sgt!!!!!!!!!
Yg pompuan lawa.. Ex-gf Hyun Bin.. Huhuhu...
Cite ni kelakar dan dlm mse sama leh wat aku ngs..
Mase ketawa pon sampai kua2 airmata aku.
Sesape lom pnh tgk cite ni, try tgk.
Tgk kt You Tube leh..
Kalau nk lbh feel crk vcd dia. Kt kedai dh murh.
1 set dlm RM48. Ada lbh kurg 20 episod kot...
Mmg best sgt.
Sblm ni aku anti dgn drama Korea.
Tp adik aku suggest aku tgk gak wpon aku xnk!
Dlm tpksa aku tgklah gak...
Tp aku lak jd ketagih..
Best rupenye cite Korea ni.
Dis is my 1st Korean drama dat I watched!
Dlm byk2 drama, drama ni yg terkesan di ati.
Sbb dia ade kna mgena dgn ati seorg wanita bnama isteri...
Uwaaa... Jiwangla pulak tetibe. Ahak!






Friday, October 28, 2011

Cadar Baru

Ahad pas aku pi pasar tani kt Shah Alam.
Nmpk lak 1 cadar tilam cantik.
Sbb utama, MURAH!!! RM18 je.
Tu yg aku amik 1..
Tp murahkan, mgkn gak xbrp thn lama.
Silap2 xsampai sbln pakai dh turun warna. Hikhikhik.
Suke ngn corak dia.
Ade luv2 gitu.
Sesuailah ngn aku & somi yg di dlm dunia luv selalu. Hahaha!
Najla pon suke.
So nk tgk x cadar murah tu?

Ni lah cadar murah tu. Kan ade luv2 tu. I likeeee!!!!!!!!

Najla sibuk suh Umi amik gak pic dia.

Dengan bantal Pooh dari Abi. Dpt mase femili day.





All About EMI a.k.a ABI a.k.a My Hubby

Kali ni xde keje saje crk keje.
Dah, xtau nk cite ape.
xslh cite psl kekasih ati aku sendiri, kan?
Kpd yg nk bace, silakan and TQ..
Kpd yg xsuke, pergi jauh2! Hehehe.
Blog ini hy utk teman2 yg sekepala dgnku. LOL!
Xdelah cite sgt. Jas nk tuhjuk bbrpa kpg pic.
Pic ni xde tdpt di mn2 ok.
So kalau ade yg berkenan tu sila lupakan!
Jgn sesekali copy and paste all mine! (Poyo je mcmlah artis. Kwang3)
Meh meh layan..

Abi suke kumpul menda2 ni. sebbek Najla xkacau. Walaupun kdg2 terlepas gak menatang ni kt tgn Najla. Lebih2 lg kalau ade jual yg Shell py tu. Mmg sukelah Abi wat koleksi.

Jgn xtau. Abi pandai wat karipap tau. Dia bljr dgn mkck aku. Erm, pasni lehla tlg aku wat karipap kt umh. Hehehe.
Sape kata org laki xreti wat. Nak ngn xnk aje. Mesti boleh py.

Hasilnyee.. Cantikkn? Tp xlehla lwn yg aku wat. Aku wat lbh lawa. Hehehe.
Tau x, somi aku gila bola tau. Dia sggup ketepikan sume pkra krn bola. Dan minat dia club ni lah, Man U. Kdg2 bosan gak asek ngadap bola je. Nk x nk kna ikotlah jgk. Lama2 aku pon dh bese. Ni antara koleksi Abi. Tshirt ade gak kot xslp 2, 3 psg je..
Hahaha. Jgn mrh. Ni gmbr Abi br pas blk keje. Br nk mandi. Leh lg layan main Xbox dulu. Tgk muka pon berkilat! Sori Abi. Jgn mrh ek Umi upload pic sexy ni. Huahaha.

Korg ade ke pic sexy ni? Xde kan. Lgpon xmenunjukkn aurat ponkan pic ni. Muka lom mandi! Hahaha. Beza betol muka ngn bdn Abi. Tu yg Abi salu komplen muka dh itam. Aiyoo.. Laki pon risau kaler kulit ke.. Ish3. Takpe, itam2 pon I ttp syg. So, dun wori ok.









Sebenarnya byk lg yg org xtau psl Abi.
Tp xkn aku nk cite sumekan? Bkn xleh..
Tp kang xmuat lak blog ni nk cite pjg berjela-jela.
Nnt ade lak yg bosan lalu termuntah2 kegelian. Kan kan?
Ni hy serba sedikit.
So leh ke kategorikan sbg "All About?". Ape2lah!
Nntlah sng2 aku cite lg.









Wednesday, October 26, 2011

Najla Skul?

Sebenarnya xde ape nk aku share kali ni.
Cume nk cite sket aje!
Menda ni dh lame pon, cume aku je yg lembab lupa nk update.
Bulan June yg lps, aku ngn Abi ade pi wat survey.
Bknlah survey sgt. Lbh kpd nk book tempat.
Tempat ape ek? No.. Bkn holidayyyy...
Tp, skul utk Najla.
Aku & Abi decide nk htr Najla kt Tadika Tunas Bestari.
Ade bbrpa cwgn tp aku amik yg dkt aje.
Kt Bkt Raja Klang. Dkt kan?
Asalnya dr awal Abi nk htr Najla pi sek cina.
Tp lasminit aku lak cam berkenan ngan skul yg kwn aku suggest ni.
Sbb dia ade aliran agama.
So Abi pon ckp oklah ikot aje mn yg elok.
So cancellah sek cina tu (pdhl dr Najla umur setahun dh plan). Hehehe.
Xpela. Xdpt sek cina, sek melayu pon xde kurgnyakan.
So, Abi dh pon byr deposit utk book.
Ala xmhl pon.
Cume awl thn nt je br byr yuran thnn plus monthly fee.
Lbh kurg RM800++. Blnn RM130 plus Iqra' (tp xfkr lg amik ke x Iqra').
Nk htr pi Smart Reader cam anak kak agkt tu cam xmampu lak. Hahaha.
Yuran thnn je dkt RM2k. Mau kna cabut bulu keti dan jual!
Hahaha. Ade ke yg nk beli. Timbang kati.
Tak pon, timbang ikot hrg psrn emas! Hohoho...
So Im so xcited. Xsbr nk tggu Najla skul...
Cnelah gaya Najla pkai uniform skul tu ek..
Sedar xsdr Najla Abi & Abi semakin membesar..
Bagai juara!

Jom tgk sket...

About Tadika Tunas Bestari

Our vision:
To be the best Islamic English Kindergarten in Klang.


Our Mission:
To produce students who are well-balanced, good in conduct, excel in academic, independent and able to socialize as good Muslims


Our Motto:
"A child who starts ahead stays ahead"

Thursday, October 20, 2011

Family Day 2011

Ok... olhkrn rase rjn yg dtg tetibe nih..
Eloklah sgt aku hapdate belog aku yg kembali bersawang nih. Hehehe.
Ader gak yg komplen aku dh lame xwat entri baru.
So kpd yg menunggu tu tenkiu okez!
Kali ni nk cite psl Family Day.
Sbnrnye anjuran company my huby.
Xder watpe kot, tu yg duk nk kasi perabih duit.. Watla mjls nih.
Family Day pd 16 Oct 2011, bertempat di Taman Rimba Kiara, TTDI, KL.
Sume pusat servis Toyota Lembah Klang take part.
Nk citenye, kami plan nk p awal pg la kunun.
Sbb huby dh janji ngn kwn dia nk grk same dr PJ.
Apekan daya pg tu TERbangun lewat sketlah. Hehehe.
So py la rushing takot kwn huby bising. 7.30pg patot ader kt PJ.
Krn bwk laju sgt2la akhrnye sampai gakla kt Toyota PJ kol 7.36pg... Hehehe.
Gerak ke TTDI sampai2 sane tros dftr.
Sementara nk tggu acara mule, kami duk mainla ape yg ader kt sane.
Best gaklah. Mknn pon byk... (Mkn je aku tau).
Byk game stalls.. So aku aderla join. Ngeh3..
Hbs mjls kol 2.30ptg.
My huby? Dia grup umah biru, tp xmasok ape2 bhgn pon.
Jd penonton jer. Sbb dtg jas nk suke2..
Dpt layan Najla msok coloring contest..
Sbnrnye utk 5yrs-7yrs...
Tp kami tpksa tipu kata Najla 5 thn. Hahaha.
Dah, Najla nk sgt kaler2. Kan hobi dia..
Xmenang pon sbb tau Najla lom phm lg ape itu pertandingan...
Yg pntg anak Umi mmg stylo!!!
Plg best mase lucky draw la....
Jgnkan kata dpt LCD 32'.. Voucher Jusco RM50 pon xde! Hahaha.
Orglen tu, dpt gak wpon sebatang pen... Huhuhu.
Xder rezeki.. So nk kate per..
Dptla jgk bwk blk berkotak2 KFC utk lunch.
Ramai gak yg xdtg so msg2 dpt KFC sgt byk woo...
Ko ader? Xderkan...
Aku gemok mkn KFC ko ader? Xderkan??? Hehehe...
Plg utama, aku hepi join Family Day keluarga bsr TOYOTA.
So, dh pnt bace entri aku.. Meh2 tgk gmbr eh...

Jgn iri ok. Mule2 tgk gmbr puan pye belog dlu ok. Sempoi tuh. Ngan selipar berharga RM37.90 rase dh ckup ayu dh tuh. Pdg becak, rezeki akulah pakai selipar! Mase ni layan Najla men menda alah nih. Byk gak, ader dlm 8 jns mainan cani.

Suke giler Najla main aje!

Abi kt game stall. Puas main. Kupon byk, lenjan abislah!

Tag utk femli ikot kaler umh. Biru ok! Dh mcm nk msok zoo ke waterworld lak...

Pas perasmian ader aerobic. Sakan joget sume.

Coloring contest Najla...

Lame giler aerobic. Ngan sgl bagai jns tarian ader!

Stall utk yg nk psg tatoo palsu @ lukis2 muke 2 mn2 tmpt yg anda sukai. Hehehe.

Ader gak Magic Show. Brp la Toyota byr. Erm...

Game utk ayah & anak2.. Wat fesyen rmbt tercanggih utk musim pns 2012. Hehehe. Abis kpla ayah msg2.

Byk sgtla gmbr. Hy ni jer yg leh aku upload.
Nk tgk byk bkk FB aku. Hahaha.
Ok uols.. Jmp di entri yg lain. Daa...

Wednesday, October 19, 2011

HSP (Henoch-Schönlein Purpura)

Kali ni aku share sket ttg 1 penyakit yg dinamakn HSP 2 nama pjgnye spt yg di atas.
Kebetulan awl bln aritu anak dara ksygn aku dpt lak penyakit tuh.
Olhkrn aku xpnh tau adenye penyakit ni, jd aku agk gelabahla.
Ofcoz la. Tgk anak nages xbenti, aku jd ssh ati.
Tp pas doktor trgkn serba sket, aku & somi agak lega.
Dan spt kata doktor, HSP kerap menyerang kanak2 2 anak di bwh umur 20 thn.
Dan juge, ianye xde sbb, punca & jgk xde ubat!
Alhamdulillah, pas admitted 1hb akhirnye Najla discharged pd 3hb.
Wpon sakitnye lom brp ok, tp nmpk ade kurgnye...
Lbh kurg 3 mggu sakit Najla pulih 100% dgn sendirinye. Alhamdulillah.
Nk tau lbh lnjt leh bace sket info yg aku dptkn di internet.
Doktor pakar yg merawat Najla syorkn utk aku amik tau serba sket ttg ape itu HSP.
Tp info yg aku dlm dlm bhs Indonesia. So tryla fhm2kn jgk ok.
Hehehe.


HSP (Henoch-Schönlein Purpura)

Henoch-Schönlein purpura
, vaskulitis sistemik paling sering pada anak-anak, dan muncul juga pada orang dewasa. 
Gambaran tipikal berupa purpura teraba, nyeri abdomen, arthritis, dan hematuria. 
Gambaran patologi berupa vaskulitis leukopsitoplastik dengan deposit IgA. 
Penyebabnya belum diketahui.
Lesi purpura pada kulit khas berlokasi di ekstremitas bawah dan dapat pula ditemukan pada tangan,lengan, badan, dan bokong.  
Gejala sendi ditemukan pada kebanyakan pasien, lutut dan pergelangan kaki merupakan daerah tersering yang diserang. 
Nyeri abdomen merupakan gambaran sekunder dari vaskulitis pada traktus intestinal sering diasosiasikan dengan perdarahan gastrointestinal. 
Sinyal hematuria menandakan adanya lesi ginjal yang biasanya reversible, meskipun adakalanya dapat berlanjut menjadi insufisiensi ginjal. 
Anak-anak lebih sering dijumpai terserang penyakit ini dan menyebabkan vaskulitis gastrointestinal lebih hebat, sementara orang dewasa lebih sering menderita penyakit ginjal. 
Biopsy ginjal menyingkirkan glomerulonefritis segmental dengan deposit IgA.
Penyakit ini biasanya sembuh sendiri, berlangsung 1 -6 minggu, dan mereda tanpa gejala sisa juga keterlibatan ginjal tidak parah. 
Bagian kronik dengan penyakit kulit persisten atau intermitten lebih sering terjadi pada orang dewasa dibandingkan anak-anak. 
Keterlibatan kostikosteroid masih merupakan controversial. 
Pada anak, prednisone (1 mg/kg/hr oral) dapat bermanfaat pada mereka yang bergejala ekstrarenal hebat dan dengan bukti adanya penyakit ginjal.
Kelebihan terapi obat-obatan hemat steroid seperti azathioprine dan mycophenolate mofenil – sering digunakan pada penyakit ginjal – belum diketahui.


Jom tgk gmbr Najla mase sakit. Hehehe...
.
Start membengkak. Najla xleh jln & pgg di kaki pon akan sakit.

2nd day bengkak surut sket.

Dot2 merah mengembang.

Selepas 2 minggu. Dot2 msh ade tp kaki dh kurg sakit.



** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails