Tuesday, July 16, 2013

Jalan-Jalan Cameron Highland

Salam uolssss....
Sblm tu nk gtaula.. Entri ni cite dh agk basi sketlah. Hehehe...
Sbb lmbt post entri.. Sbb ape??? Sbb kemalasan yg selalu kdg2 melanda..
Kisahnye, 7 & 8 Julai yg lps.. Aku & femili g jenjalan ke CH..
Ak xplan apepon, kebetulan En. Abi msj aku smggu sblm tu..
"Umi, mggu dpn mggu last sblm pose.. Ade nk ke mn2 x?"
Begitulah msj yg Abi htr kpd aku..
So ngan saje2 (ditekankn ye SAJE2) aku reply msj tu..
"Jln2 KL dh bosan. Sume mall dh g.. Klu nk jln2 tingin nk g Genting ke, CH ke.. Bkt Fraser ke... Hehehe".
Begitulah aku, suke gurau2 ngn En. Abi.. Sbb xexpect dia akn g tmpt2 tu sbb Abi xsuke sgt travel jauh pastu blk ari...
Eh, Abi balas "Rase cam nk g Cameronla.. Umi cer crk contact num hotel sn".
Terkejut gak aku.. Aku gugel la bbrpa buah hotel.. Tros aku bg bbrpa num kt Abi..
Tak lame tu Abi msj dia dh booking bilik... Hehehe.. Pantas sgguh!
Makanye pd 7hb tu kami grk lbh kurg kol 8.30 pg..
Adik aku lak dia sje nk follow tp blk ari..
Dia bwk mak & abah aku skali...
Otw tu adelah benti skali kt R&R Tapah tu sbb abah ajk minum..
Kami msok ikot Simpang Pulai.. (Konon2nye nk elakkn drp pening jln bengkang bengkok Hehehe...)
Sblm smpi pekan Brinchang tu, jln jam pulakkkk aduhaiii...
Ari Ahad kan.. So xleh nk elaklah.. 
Otw tu jgk smpt kami sggh Bharat Plantation Tea...

Model pokok teh...

Nenek dan cucu2nye...

Atuk pon ade skali... Melayan karenah cucu2nye...

KAMI... Insyaallah bahgia hgga ke syurga...



Pastu sggh cni lak..

Smpt tgk jns2 madu...

Kt Bee Farm ni xde ape sgt pon.. Xbli pon honey or sgl mcm madu..
Sje2 tgk ape yg ade.. De gak jual stoberi.. Pillow2, baju2...
Mak siap tapau askem Mesia perisa stoberi RM1.20/pc.
Pastu kami troskn pjlnn ke Brinchang sbb nk crk petrol pump..
Kt petrol pump Masyaallah.. Sesak ngn kete2.. Lori2 pikap.. Huhu..
Abi siap ty org keje situ, Ahd CH mmg jam ke?
Dia jwb setiap ari CH akan jam... Oooo igt ke Ahd jer sesak..
Slps itu kami ke cni pula..


Pak Ngah Najla yg tgh tu... Melayan budak2 ni bgmbr...



Kt Big Red Strawberry Farm ni mmg best!
Sbb ade stall utk kite mkn2 sgl jns mknn berasaskn stoberi!!!!!!
Agk adventure jln msok dia..
Kalau kete manual mmg aku xberani nk drive.. Hehehe..
Jln msok yg mendaki bukit sgt tggi.. Pulak tu tmpt park kete lak jauh..
Pon mendaki bukit tggi.. Adik ipar, Nazri siap ckp cam xkonfiden je kete naik.. Hehehe..
Bile dh park kete ats tu phm2 jela.. Blk nnt sndri mau igtla ko nk menapak ke tmpt kete semula..
Kt Big Red Stawberry Farm ni aku smpt beli Starwberry Milk Shake, Cheese Cake, Ice Cream Waffle.. Mkn kt situ gak!!!
Sumenye dgn stoberi ok!!!! Aku suke sbb aku ni org yg sgt obses ngn stoberi.. Hehehe..
Kt cni mak smpt tapau stoberi.. RM5/packet.
Jln2 jap kt tmn2 bunga blkg tu.. Pas mkn kami blk..
So cabaran bermula!!! Menapak ke tmpt kete buat aku nk nanges 1 ari!!!!!!
Rase hbs napas aku.. Xlarat mendaki bkt yg sgt tggi tu..
Ade lak kapel cina yg pakwe dia dukung blkg...
Aku nk suh Abi dukung???
Mau dia terduduk terkangkang kt situ! Hahaha.. (Sdr diri wife dia xslim sgt...)
Dh smpi pekan Brinchang misi pertama adlh mkn!!!!
Kami g ke Medan Selera kt tgh2 pekan tu..
Alamak.. Lauk campur dh byk hbs..
Udhnye kami mkn yg goreng2 jela..
Rasenye??? Bolehla wat alas perot yg lapar ni.. Nk kata sdp sgt pon xsgtla.. Huhu..
Mgkn ade kot gerai yg msk sdp..
Adik aku xleh lama sgt kt CH sbb abah kebetulan de jemputan kenduri arwah mlm tu..
So pas mkn lbh kurg kol 4 ptg tu abah dh nk kna grk blk..
Abh singgah masjid kt pekan Brinchang tu.. Solat dan tros blk..
Mmg dorg xdpt nk bjln mn sgtlah. Dgn jln sesaknye lg...
So pas femili yg lain blk kami tros cek in hotel..


Hotel blok lama.. Blok baru lupe nk amik gmbr...

Dlm dia cani.. Cume dh moden sket.. TV tu dh xde skrg gna LCD...
Sbb ape kami pilih hotel spt yg di atas???
Sbbnye ramai yg kata hotel ni agk glemer kt CH..
Aku rase okla.. Utk 1 mlm RM88.. Ade queen bed dua..
Bilik air ok, ade heater.. Cume paip utk kegunaan mcuci slps "membuang" xde..
Hy disediakn cebok. So tadahla kt sinki ok hehehe..
Kami dpt hotel blok baru so mmg kna jln sket ke blkg la..
Stamina perlu kuat ye krn kami naik tangga ke tgkt 2! (Baru tgkt 2, klu 3 ke 4????)
Msok je bilik hotel, aku dh mengah2 cam kna seksa berlari 1km.. Hahaha...
Bdn sihatkn.. Mana xmengah napas hehehe... (Harus cpt kuruskn bdn...)
So smpi ke magrib la kami baring2 je dlm bilik sbb keletihan wakaka...
Sejuk tau dlm bilik wpon kami xbkk pon kipas.. Ekon mmg xde la..
Mlm pas magrib kami kua jln2.. Igtkn xla sjuk mn so xdela aku pkai sweater..
Udhnye kt psr mlm tu de jual baju sjuk Abi kna blikn aku baju baru hehehe..
Sjuk uolssss... Rase kebas tgn...
Pas jln2 sambil mkn jagung bkr.. (Manis sgt!!!).. Kami g mkn pulak..
Kami pilih utk mkn di Pak Nik Ikan Bakar dan Tomyam..
Mmg dktlah ngn hotel kami.. Jln kaki pon dkt...
Ramai tau yg mkn kt cni... Jom layan gmbr..
Biarkn gmbr sje yg berbicara hahahaha..


Sejuk sgt smpi Abi kna blikn sarung tgn Najla..

Abi dan mknn2nye.. Bkn dia py sorg.. Kami py skali... Terliur tgk ikan bkr tu!

Kami order sotong msk kicap, ikan jenahak bakar, kailan ikan masin, ayam merah dan telur dadar.
Alhamdulillah kyg sht2 dan xdpt nk hbskn spinggan nsk.. Byk sgt...
Ikan bkr dia sdp.. Tp PEDASSSSSS.... (Siyes sdp ikan bkr dia)
Hrg pon ok xdela mhl sgt... Kire kami puas atila...
Pas mkn blk bilik, layan tv jap pastu tdo!!!!!!
Bgn pg nk solat bencinta btolla.. Sejuknye cuaca..
Nk mandi pon malas... Abi msok toilet siap pakai selipar..
Nk pijak lantai toilet pon xtahan.. Br CH.. Lom Paris ke mn2 ke.. Klu de salji cane?????
Kol 10 pg br kami siap2 mandi.. (Sejuk sgt2 wpon mndi air pns!!!!)
Cek out kol 10.30 pg tros grk blk.. 
Blk tu sggh Kea Farm....
Tergugat iman uolsss... Hbs duit kt situ jer..
Stoberi murah2.. Yg paket kck tu aku bli 7 paket RM20.. (Sdgkn mak bli kt Big Red Strawberry Farm 6 paket dh RM30).
Aku bli jem stoberi homemmade 4 bks..
Sayur campor2 RM30 (Byk giler wpon RM30... Fresh2 gitu!)
Abi borong jagung dan ubi keledek... (Manis2 keledek dia...)
Smpt Abi blikn aku stoberi cinta... (Opsss... Nk jgk jd Dato CT ok)....
Udg grg tepung RM10... Kami mkn dlm kete... Udg xbyk pon mhl je lbh hehehe...
Tak leh lm2 kt Kea Farm. Park tepi jln polis kacau...
Kbetulan ari ujan mmg xleh nk jln lm kt situ... Frustnyela....
Mmg menggile la g Kea Farm nih... (Lemkali nk kna g lg kottt)
Otw blk kami sgg Cactus Point & Avant Chocolate....


Bunga pilihan Najla.. Kt umh kami namakn ia Bunga Najla...

Kt Avant Chocolate pon de stoberi farm.. Abi geram tgk stoberi terjuntai tuh...



Kt Cactus point best gak.. Tgk bunga cam sume nk beli..
Tp sbb rambang mata smpi apepon xtau nk bli..
Udhnye dptla bli 1 pokok bunga.. Christmas Tree... Bli skali pasu dia..
Pastu sggh kilang coklat... Pon xbli...
Jas jln2 pusing2 jer...
Tulah destinasi akhir kami sblm blk...
Otw blk kami sambung mengunyah lg... Hehehe...
Keseluruhannya... Aku mmg happy ngn percutian ke CH..
Wpon xde ape sgt.. Tp cuacanya yg nyaman, sejuk, segar.. Buat kami rase selesa....
Insyaallah kalau ade rezeki, mmg nk sgt aku ke CH lg....



No comments:

Post a Comment

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails