Thursday, March 17, 2011

Pengharaman Botol Susu BPA

Sbnrnya hal ni aku tau dah since aku dgr berita kt radio baru2 nih.
Tp aku malas lak nk fkr ape menda BPA sgl bagai.
Tp pas aku bace belog sorg kwn, aku rase cam tb2 terfkr gak.
Nk2 lak bab2 botol susu nih, anak dara aku mmgla juara carta botol susu terbanyak!!!
Ader lg botol susu yg lom bkk, prezen mase dia bb dulu.
Botol susu aku xpnh pon beli. Org bg, Abi dia beli, nenek lg.
Tp plg pemurah nenek dia la, sbln kdg beli smpi 2 bijik, mane xbyk botol susu dia!
Takat ni aku rase aderla 20 bijikbotol susu najla saje.
Lom masuk anak buah aku, Danial tuh.
Leh wat jualan botol susu bundle gamaknyer.

Berbalik pd hal pengharaman botol susu BPA ni..
Aper dia BPA???
Mksdnye "Bisphenol A".
Ianya mengundang risiko tinggi & tidak selamat utk bayi juga kanak2.
Penjualan botol susu BPA akan ditamatkan berkuat kuasa 1 Mac 2012. 
Dengarnya botol susu BPA ini akan digantikan dengan botol susu BPA-Free dimana harganya lebih mahal berbanding botol susu BPA biasa. 
Camne nak tahu botol susu BPA dan BPA-Free?BPA-Free adalah botol yang lebih lembut dan tak lutsinar sangat macam botol susu BPA. 
 
Gmbr kiri BPA-Free kanan BPA (nampak lutsinar)-Sumber Berita Harian
 
Kalau kata tak mampu nak beli botol BPA-Free, boleh bagi anak-anak menyusu menggunakan cawan dan sudu. 
Takpun bagi sahaja susu ibu. Kalau tiada juga boleh je guna botol BPA tetapi kena ambil langkah berikut sebelum menggunakannya.

• Steril botol susu bayi mengikut arahan pengendalian pada label atau yang diberikan oleh pengeluar, jika ada.
• Jika tiada panduan, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama lima hingga 10 minit.
• Elak menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
• Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
• Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan jika ada kesan calar atau rosak, ia perlu diganti.
• Jika tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap enam bulan.

Kemusykilannya kenapa tahun hadapan. 
Kenapa tak berkuat kuasa serta merta walhal dah tahu akan bahaya penggunaannya. 
Ibu bapa semua kena ambil action ye,botol susu BPA boleh membahayakan kesihatan anak-anak.
 
Aku pon dh ty ngan En Somi bile nk crk botol pengganti??
Dia ckp Insyaallah dlm mggu nih.
En. Somi risau gak psl menda nih, dia yg sibuk ty cane nk tau botol tu betol ker x.
Dh nama pon parent, mst risaukan.. Sape xsyg anak ooii...
Stok yg kt umah pdhl ader jer 4 botol yg BPA-Free.
Tp ni nk crk yg baru sket utk anak kami tuh. Sian botol dh lama sgt..

3 comments:

  1. ahaaa... lor.. k.ct pon kena cari lg botol susu br gak tuk eddin... yg kat umh tu dah x cukup coz kena buang yg lame(bahaye) tuh..huh!!

    ReplyDelete
  2. aku pn kne buang yg lama gk la tp nasib baik aritu ada beli 1 yg Bpa-free...

    ReplyDelete
  3. k.ct...tu la..dh la botol najla byk giler...syg lak...yg org bg tu xsmpi ati nk buangkan...erm...emi pon nk crk yg baru tuk anak dia...

    amm..mek...nk wat cane..knala belikan...utk kslmtn n kshtn anak kite gak kan..

    ReplyDelete

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails