Friday, July 29, 2011

Resipi Sambal Tempoyak Daun Kayu

 Hai sume..
Dh lame gak rase x share cite kan.
So kali ni nk gtau..
Kemarin aku ade try 1 masakan yg berasaskn tempoyak.
Tu pon sbb Abi ade request nk mkn sambal tempoyak.
Dan kbtln ade stok tempoyak fresh bwk dr kg Ahad pas.
So blk keje trus aku crk bhn2 utk wat sambal tempoyak tuh.
Ikotkn Abi nk sambal bese jer.. Tp sbb dh nk pose aku rase cam nk wat something yg aku xpnh wat.
So aku decide utk wat Sambal Daun Kayu Tempoyak.
Setau aku, resipi ni asal dr Nogori 9...
Mak mertua aku salu gak wat mskn nih.
Tu yg menu ni menjadi kegilaan di sane. Hehehe. (Boleh kegilaan???).
Dan yg plg penting..
AKU TAK MKN TEMPOYAK..!!!!!! (Msk ok. Mkn lom tingin lg..).
Jom tgk hasil mskn aku kali nih..


Sblm mule msk. Ni bhn2 yg aku dptkn.

Dh siap dh. 1 umh bau tempoyak.

Gmbr agk xcun kot ek sbb kamera murah je kan... Tp not bad.

Selesai msk aku ade rase. Sdp gak!
So sok ari nye aku tapaukn utk Abi wat g keje.
Siap bgn awl nk msk nasik ngan grg telur!
Plr pntg.. Kicap pon aku tapaukn! Hahaha...
Abi hantu kicap!!!!!!!
Blk keje Abi ade gtau.
Kwn2 dia yg mkn ckp rase ok. Sdp!
Cume....... Ade cumenye gak tuh...
Abi ckp kwn dia yg org nogori gtau..
Kurg podas! Dan sayur kna potong lebih halus. Tu jer. Yg lain sume ok.
Wah.. Kirenye aku lulus lah ek msk mskn nih.. Hahaha.
Kwn Abi yg xmkn tempoyak pon siap rase. Dia kate sdp!
Siap nk mtk.. Tp Abi ckp.. Dh abisss... Sian yer..
So aku explain kt Abi..
Yg kurg pds tu sbb mmg aku kurgkn cili api dia.. (Wpon aku dh standby awl2 beli cili byk.. ).
Sbb, aku nk bg pd mak. Mak aku xleh mkn pds sket pon.
So knala kurgkn cili api tu kan.. Tp stil rase pds sket gak..
Yg sayur potong xhalus tuh..
Ptg tuh aku dh potong halus.. Pd permulaan.
Bile rase cam lmbt.. Nk tau pe aku wat??
Aku amik sume, aku potong bsr2! Haa.. Cpt sket siapnyee.. Hehehe. (Sbb ape? Sbb malas..).
Tp tu sume xpenting.. Yg penting tempoyak yg ade tu xterbuang begitu saje..
Nk try x? Jom tgk cane nk wat..

 Bahan- Bahan (utk seisi keluarga)
  • 1 ikat pucuk ubi **
  • 8 batang serai ** (Nak kurgkn sket pon xpe)
  • 5 helai daun kunyit **- Seeloknya pucuk muda, sebab lembut
  • 10 helai daun pucuk kaduk **- Kalau daun ni tak ada pun tak apalahhh.. Cuma tak dapatlah ikut resipi yg realnye. Aku xgna pon sbb xtau crk mane.
  • 15 helai pucuk labu **-Kalau daun ni tak ada pun takpe jgk.
  • 500 gm tempoyak (Nak lagi sedap guna tempoyak yg masih baru) -K uantiti tempoyak bleh agak2 byk mana. Lagi byk tempoyak, lagi pekat & lazat
  • 200 gm cili api kampung-Nak bagi kaw2 pdsnye. Ni baru ikut resipi asal. Nak kurangkan pun bleh. Ikut citarasa cam aku xnk pds!
  • 100 gm ikan bilis (Aku blend separuh ksr biar rase lmk)
  • 4 papan petai - dibuang kulit & dibelah dua
  • 300gm udang - saiz sederhana
  • 1 inci kunyit hidup
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa 
  • santan 1 1/2 biji kelapa
  • 2-3 biji cili merah - Dihiris2 atau dibelah dua je.
 Cara-Cara
  1. Tumbuk cili api bsama kunyit idup & garam dalam lesung, hingga lumat, ketepikan. (Aku blend jer sbb malas).
  2. Hiris serai halus2, kemudian tumbuk dalam lesung separuh hancur je. (Aku blend jgk). Then hiris semua sayuran bertanda ** halus2 mcm nak buat bunga rampai tu. Untuk pucuk ubi pula, bila dah hiris, basuh dan ramas dgn garam kasar, utk hilangkan lendir dan air hijau daun ni. Tp x nak buat pun xpe.
  3. Basuh udang & buang kepala (Aku buang sume kulit, sng mase mkn xyah nk buang2 kulit lg).
  4. Panaskan kuali (guna kuali lebih sesuai). Masukkan cili padi&  udang. Kacau & kecutkan udang hingga air udang kering. Lepas tu masukkan petai. Kacau dan biar lebih kurang 1 minit.
  5. Masukkan plak santan. Masak sehingga santan hampir masak dan mendidih then baru masukkan sayur - sayuran yang telah dihiris tadi dan juga ikan bilis. Masak sayur hingga masak. Tp jgn plak sayur tu sampai lembik.
  6. Masukkan plak tempoyak dan cili merah yg telah dihiris. Kacau sebati dan masak hingga rasa santan dan tempoyak tu sebati. Agak2 dalam 3 - 4 minit. Tambahkan gula secukup rasa. Time ni test lah rasa masin tu cukup ke x. Kalau x cukup tambah garam lagi. Kacau sebati, dan siap untuk dihidangkan.

    Ok. Slmt mencube!!!!!!

2 comments:

  1. K.ct nyer resepi, lebur je sume nyer sekali, msk sampi masak udah.... kalo betoi2 kering & pekat leh smpn 2/3 ari ni..... tp org dolu mmg sume pedas2, skrg je ikut msg2 nyer citarase.... thumb up zura....

    ReplyDelete
  2. mmg sng lebur sume kak..same jer kan..hehehe...1st time cube...seb jd..

    ReplyDelete

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails