Monday, December 2, 2013

Barakallah....

Entri kali ni berada di dalam mood yg agk sentimental...
Terasa mcm xpcy.. Tp perlu aku terima krn sume itu kenyataan.
30 Nov 2013.. Sahlah adik aku Mohammad Muhibin, bergelar seorg suami..
Dia adik aku yg bongsu, yg baru berumur 23 tahun.
Mgkn pd pndgn org adik aku msh muda krn dia seorg lelaki..
Tp pd aku, berkahwin muda adlh jln terbaik yg dia pilih.
Dan aku seisi keluarga merestuinya...
Menjadi lelaki di dlm usianya..
Tak pnh lg aku lihat dia bercinta spt anak2 muda skrg..
Dia dan psgnnye sgt simple.. Sgt tenang melalui alam percintaan..
Meskipon bljr di tmpt yg sama..
Itu bkn alasan utk mereka keluar berdua2an...
Jika cuti sem yg pjg pon.. 
Tak pnh aku lihat adik aku keluar utk menemui kksh hatinya..
Kalau keluar pon krn menemui kwn2nye..
Minum di kedai mamak.. Bermain futsal.. Bertemu kksh hati? Itu bkn adik aku...
Dan aku sgt menghormati khdpnnya yg sgt bersederhana..
Krn pd dia.. Bercinta bkn tiket utk bersuka-ria bersama kksh hati..
Kalau pon ingin bertemu kksh hati.. Pasti ade sbbnye.. Mgkn krn ade sesuatu hal yg penting...
Dan kptsn adik aku utk berkahwin adlh krn mencari keredhaan Illahi.
Dia inginkn hbgn yg halal di sisi Allah..
Aku berterima ksh kpd keluarga isterinya.. Krn menerima adik aku sbg adik adik aku seadanya.
Isterinya yg sgt baik.. Yg tidak meminta ape2 balasan utk mjls pkhwnnnye..
Tidak mentapkn brp jumlah hantaran..
Tidak menetapkan apa brg utk majlis batal air sembahyang..
Semuanya diserahkan kpd adik aku utk membuat keputusan.
Apa yg diberi itulah yg dia terima.. 
Itulah dia wanita pemilik hati adikku...
Yg tidak mebebankn adik aku dlm sgl urusan..
Adik aku sgt bertuah krn memiliki isteri yg sebegitu.. Yg sedari alam percintaan & pertunangan.. Tidak pnh meminta2.. Malah sgl urusan perkahwinan juga diuruskannye sendiri.
Tidak perlu utk adik aku pergi ke sana cni utk menemani..
Adik aku juga.. Pergi membeli hadiah perkhwinan.. Sebentuk cincin.. Tnp ditemani sang tunang pd wkt itu.. Sgt mudah hdp merekakan.. Adik hanya membeli cincin bertemankn sahabatnya..
Krn itulah.. Aku berdoa...
Smg Allah memudahkn urusan rumahtangga kpd adik aku & isterinya..
Smg mereka berdua berbahagia & melalui alam perkahwinan yg semua org tau betapa hebat dugaannya...
Di hari pernikahannya.. Emak mengalirkan airmata..
Krn seakan tidak menyangka.. Anaknye yg plg kecil kini telah bergelar suami..
Emak juga berkata.. Ibin adikku seakan msh kecil lg.. Seakan baru smlm dia tidur di sisi emak..
Krn dia anak yg bongsu.. Dia sgt rapat dgn emak..
Meskipon telah bersekolah menengah.. Dia msh ingin tidur bersama emak & abah..
Mgkn krn itulah.. Emak sedih krn Ibin adikku kini telah dewasa...
Aku jua turut merasa sedih..
Doa aku pd Allah..
Smg Mohammad Muhibin & Aenani bahagia hingga ke syurga..
Amin.






Utk adikku yg disayangi...



No comments:

Post a Comment

** WeLcOmE tO My BlOg Ya!!! **

Trm ksh kpd yg sudi menjengah blog aku ini. Hanya blog biase, tiada yg istimewa! Blog ini hanya sekadar tmpt aku menulis, tmpt aku merapu. Jgk tmpt tmn2 terakrabku bertandang. Bkn utk diwar2kan kpd sspe atau mempromosikan ape2. TIDAK PERLU utk sume org tahu akn kewujudan blog ini jgk. So. Kpd yg TERsinggah & TERbace tu trm ksh jgk krn sudi menjengah. Yg tak sudi tu silalah duduk diam2 atau keluar saje drp blog ini, krn TIADA sspe yg MEMAKSA anda dtg ke blog ini. Jika kite boleh berkawan itu lebih baik. Salam perkenalan. Hrp maklum. SARANGHEO!
Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails